В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пакетът от санкции срещу Иран не може да е ефективен за дълго

Д-р Искрен Иванов, международен анализатор, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“, В развитие, 08.08.2018

20:20 | 8 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пакетът от санкции срещу Иран не може да е ефективен за дълго, липсва последователност в прилагането им. Това каза д-р Искрен Иванов, международен анализатор, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“ в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според госта в случая с Иран САЩ избраха едностранчив подход, без подкрепа на други държави. 

"САЩ използват този подход поради два основни фактора: първият е тясното обвързване, което съществува между американския президент Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху. В момента отношенията между САЩ и Израел са по-добри от всякога, израелският премиер подкрепи сериозно Тръмп в предизборната му кампания, а както знаем Иран и Израел са стратегически съперници в региона и поради тази причина САЩ действат едностранно. Въпреки, че ЕС не подкрепя тези санкции, е очевидно, че САЩ предпочитат съюза си с с Израел".

Втората причина и фактор, която посочи анализаторът, са лошите отношения между Европа и Америка.

Иванов обърна внимание на факта, че ЕС има доста сериозни интереси в Иран. Много френски компании имат представителства в Техеран, които генерират печалби. 

„Едва ли ЕС ще предпочете Техеран пред САЩ. Просто Европа се опитва да покаже на Тръмп, че това не е президентът с който те биха се разбрали по този въпрос и с този тон, който Тръмп си позволи в няколко поредни срещи спрямо европейските си съюзници“.

Ако Иран бъде притиснат той няма друг избор освен да използва твърда сила срещу САЩ, прогнозира още д-р Искрен Иванов.

Какви са възможните пътища за развитието на конфликта – вижте във видео материала.