В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Германската икономика има нужда от демократична промяна, за да приеме бежанците

Д-р Видо Гайс, старши икономист, Институт за икономика, Кьолн, В развитие, 04.07.2018

14:20 | 4 юли 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Пазарът на труда в Германия безспорно има нужда от работна ръка. В повечето случаи се търсят квалифицирани служители. По тази причина броят на бежанците, които идват в Германия, не е толкова голям проблем, колкото необходимостта от демократична промяна на германската икономика, за да може тези бежанци да станат част от пазара на труда. Ако те не са част от него в следващите години, то биха последвали големи проблеми. Това каза д-р Видо Гайс, старши икономист, Институт за икономика, Кьолн, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Със сигурност има икономически ползи от миграцията и в бъдеще бежанците могат да бъдат част от социалната система на Германия, да плащат данъци и да окажат положително влияние на икономиката, според Гайс.

Много хора ще напуснат пазара на труда, защото ще се пенсионират. За да не се забави бизнеса е необходимо да се наеме нова работна ръка. Именно затова е нужна и демократична промяна.

Проблемът е, че бежанците, идващи към Германия, имат много ниска квалификация и трудно се вписват в пазара на труда, посочи той. Повечето от тях нямат умения и не говорят езика, което е много важно за работните места. Всичко това прави много трудно намирането им на работа.

Германската икономика се нуждае от работна ръка, но се нуждае и тя да е квалифицирана.

Голямата част от бежанците не са наети, а ако са на пазара на труда, те заемат много ниски позиции, посочи още гостът.

На пазара на труда съществуват възможности за наемане на тези хора, в някои сектори няма недостиг на умения. Ако тези хора имат квалификация, със сигурност много по-лесно могат да влязат на пазара.

Има компании, които предлагат временна заетост, където бежанците имат добри възможности за наемане и квалификацията не е толкова необходима. Много от тях са получили квалификация след идването си в Германия. Има и програми, които да обучават и подпомагат бежанци, добави Гайс.

Германските компании са отворени за бежанците, много големи компании имаха специални програми за наемане на бежанци, но проблемът е, че е много трудно големите компании да наемат бежанци и да ги изберат вместо мигранти от други страни, които притежават много повече квалификации.

Гайс посочи, че увеличението на хора, идващи от други страни на ЕС, които заемат висококвалифицирани работни места в Германия, е наистина голямо. Тази миграция не представлява проблем за германската икономика, коментира той.

В последните години има значително намаление в нивата на безработицата. Има ръст пък в нивата на заплатите. От няколко години има и минимална заплата, посочи още Гайс.

Вижте във видео материала целия разговор.