В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Финансовата култура сред населението би развила взаимните фондове

Ивайло Пенев, Елана Фонд мениджмънт, В развитие, 20.04.2018

19:20 | 20 април 2018
Обновен: 20:20 | 20 април 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Двете големи клиентски групи на взаимните фондове у нас са домакинствата и институционалните инвеститори - пенсионните и застрахователните компании. Това каза Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" и член на СД на "Елана Фонд мениджмънт" в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му превес имат институционалните инвеститори и техният дял през последните години расте.

„Това, което се откроява е, че всъщност и тези две групи представляват над 75%, ако говорим за български фондове, и над 90% от инвестициите в чужди взаимни фондове. Ако се фокусираме върху домакинствата, тяхната роля е сериозна, но те не са най-голямата движеща сила за индустрията“.

На въпроса какво трябва да се направи, за да се насърчи потокът на средства към взаимните фондове, Пенев коментира:

„Може би нещо, което липсва е популярност. Болшинството от хората нямат представа какво може да им донесат капиталовите пазари като допълнителна доходност на спестяванията им и в частност взаимните фондове. Така че популяризирането на индустрията е едно от нещата. Усилия в тази посока не липсват. Нашата и други компании организират регулярни обучения, в които опитваме да разясним ползите от инвестирането сред фирми и домакинства“.

Според него това, което трябва да се направи като подкрепа от държавата, е изучаване на финансова култура в училищата.

„Това е проблем, който съществува и в много развити държави – населението няма познания за базови финансови принципи. Ако дори само това се направи, мисля, че следващите десетилетия нашата индустрия ще може да навакса доста бързо“.