В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европа е на прага на едно ново време - културата на солидарността

Кшищоф Чижевски в Светът е бизнес, 30.03.2018

22:15 | 30 март 2018
Автор: Кирил Петков
Кшищоф Чижевски, полски писател, режисьор и аниматор на междукултурни събития. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кшищоф Чижевски, полски писател, режисьор и аниматор на междукултурни събития. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа е на прага на едно ново време и бих определил това време като време на културата на солидарността. Това каза Кшищоф Чижевски, полски писател, режисьор и аниматор на междукултурни събития, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев

"Това време идва след епохата, в която страните от нашия континент бяха концентрирани върху проблематиката на свободата, разбирана, и като индивидуална свобода, и като суверенитет на народите. Мисля, че тази епоха постепенно приключва".

Няма да изградим една обща Европа и едно добро бъдеще за нашите деца, ако не изградим една култура на солидарността. Ако в центъра на нашата дейност не поставим човекът, подчерта събеседникът. "А понякога, за да постигнем това, трябва да жертваме личната си свобода".

"Нашата централна част на Европа преживява един процес на завръщане на различни проблеми, които вървят след нас като историческо наследство. Макар че това са тенденции, които наблюдаваме и на Запад - ксенофобия, национализъм. Това не са болести само на една Централна Европа. Ние все още не сме си научили урока и постоянно повтарям, че имаме нужда от повече време, за да се посветим на органичната работа за изграждане на солидарност, за един момент, в който вече сме свободни и притежаваме нашата свобода". 

Нашата история, както полската, така и българската през последните векове е била концентрирана върху борбата за свобода и имахме нужда от солидарност, за да постигнем тази свобода. Лозунгът на Полша през 80-те години бе лозунгът, издигнат от Йоан Павел II - Няма солидарност без свобода. Ние научихме това и се преборихме за свободата. Въпросът е дали, бидейки свободни, ние сме в състояние да изградим солидарността. Защото това е вече друг вид работа, а не тази, на която ни научиха последните векове. И ако ние не сме солидарни такива явления, като нарастващата ксенофобия, страхът от различния, от другия, враждебност към емигрантите, през цялото време ще ни преследват. 

Защо се връщат стериотипите в Европа? Пренебрегна ли се органичната, позитивистична работа с местните общности, работата в собствената къща? Има ли "бягство" на политическите елити от мястото, което обитават, вместо да се погрижат за образованието, за подкрепата на обществените организации и културата на ежедневието? Грешка ли бе, че страните от бившия социалистически блок повярваха на Запада, че има решение на техните проблеми?

Кшищоф Чижевски е съосновател на Фондация "Крайграничие" и Центъра "Крайграничие - на изкуства, култури, народи" в Сейни. Инициатор на програми за междукултурен диалог в Централна Европа, Балканите, Кавказ, Централна Азия, Северна Африка и други гранични райони. Преподавател в редица университети в Европа и САЩ. Понастящем преподавател в университета в Болоня.