В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

17-те стъпки към осезаема промяна в световен мащаб

Ива Цолова и Александра Мирчева, младежки делегати на България в ООН, В развитие, 08.03.2017

19:50 | 8 март 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Подробности за проекта „17 цели за 2017“ дадоха в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки младежките делегати на България към ООН Ива Цолова и Александра Мирчева

„Глобалната програма за развитие на ООН през 2017 си поставя 17 много амбициозни цели (бедност, глад, здраве, образование, равенство между половете, чиста вода, възобновяема енергетика, сигурна работа и икономически растеж, иновации и инфраструктура, намаляване на неравенствата и др. - бел.ред.), като тазгодишното издание на проекта у нас започна с бедността“, каза Мирчева.

„Всъщност цялата инициатива започна с една коледна изложба, в която представихме български НПО-та, които до момента работят активно за разрешаването на проблемите, посочени в тези 17 цели. Стартирахме малко след това, веднага след завръщането ни от второто ни посещение в Ню Йорк на Комисията по икономическо и социално развитие. Проектът е под патронажа на Министерството на външните работи, който е партньорство между неправителствения сектор в България, бизнеса и институциите, тъй като е изключително важно да се работи на всички нива. Целият проект е насочен към въпросните 17 цели, като е в рамките на 10 месеца, 34 седмици, като вече успешно премина първата цел - край на бедността, като в момента сме в цел номер 2 – край на глада“, отчита Ива Цолова.

„Както вече споменах, изключително важно е да работим на всички нива. В качеството си на младежки делегати имаме възможността да работим много активно с голяма част от българската младеж, която достигаме онлайн. Затова самата инициатива работи на 2 нива – онлайн и офлайн“, допълни тя.

„Опитваме се да покажем, че тези цели не са толкова далечни, защото много хора вече работят по тях. Въпросът е как да свържем тяхната работа с тази глобална програма за устойчиво развитие и да осъзнаем, че имаме принос към нея и можем да го доразвием“, заяви Мирчева.

Вижте целия разговор във видеото: