В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Словаците искат да останат в ЕС и НАТО

Катарина Клингова, старши изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост към института GLOBSEC Policy, "В развитие", 24.05.2024

17:01 | 24 май 2024
Обновен: 17:22 | 24 май 2024
Автор: Павел Велев

Според най-новото проучване на общественото мнение на GLOBSEC Policy от началото на май словаците искат да са част от Европейския съюз. Седемдесет и два процента от респондентите отговориха, че искат да останат в него, заяви Катарина Клингова, старши изследовател в Центъра за демокрация и устойчивост към института GLOBSEC Policy, в предаването „В развитие“ в интервю с редактора Росен Стойчев в предаването „В развитие“.

Словаците не се съмняват в европейското членство. Наблюдава се повишаване на подкрепата за Европейския съюз от миналата година. Според данни на GLOBSEC 69% от гражданите на страната биха гласували за оставане в НАТО.

Относно възможните промени в страната след покушението срещу Фицо експертът коментира, че няма да има политически промени. Евентуална промяна е възможна само при предсрочни избори.

“Правителството на Фицо заяви, че няма да оспорва евроатлантическата принадлежност на страната. Но местни политически фигури се притесняват от някои политики, които бяха предложени за приемане и някои опити за реформи. Пример е реформата на наказателния кодекс, която в момента е спряна от словашкия конституционен съд, който я определи като неконституционна“.

На въпроса има ли разделение във вишеградската четворка по отношение на ЕС Клингова отговори, че форматът не функционира от няколко години.

„Не смятам, че с новите правителства в Полша и Словакия някакво сътрудничество ще бъде подновено“.

Има разделение по отношение на външната политика на страните. Полша и Чехия са поддръжници на Украйна, те изпращат помощ и организират публично дарение в подкрепа на Украйна. В Словакия, едно от първите решения на Фицо бе да спре всякаква помощ за Украйна. От друга страна, има позитивно сътрудничество между Чехия и Словакия.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук