В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Компаниите в Китай, създаващи военни резервни звена, са проблем за Запада

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие" 29.02.2024 г.

15:45 | 29 февруари 2024
Обновен: 16:58 | 29 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Китай осъзнава, че ако влезе в конфликт той ще бъде дълъг и продължителен, като вече се търси намирането на много по-цялостна формула и алгоритъм за това – как, по какъв начин, за какъв период от време да бъдат управлявани и използвани различни активи и институции в страната. Устойчивостта и функционирането на отделните компании в сценарии при такъв дългосрочен конфликт са едни от най-важните фактори. Създаването на тези клетки създава много големи проблеми за всички западни партньори – компании и държави, които имат общи проекти и инвестиции с Китай, тъй като по последна информация става ясно, че в доста частни фирми се създават такива звена, това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Китайските държавни предприятия създават вътрешни военни резервни части. Това се дължи на няколко причини, като основната е политиките на президента Си Дзинпин, който е приоритизирал сигурността и затягането на обществения и икономически контрол, каза Шопов. В последните години нарасна броят на протестите насочени към властите в страната, като в момента се цели укрепване и подсилване на социалния контрол, който да контролира и неутрализира изблици на социално недоволство.

Друга причина е евентуалната подготовка за провеждането на военни операции в Тайван, с неясни времеви рамки. Такъв тип подготовка се вижда в страната. Дейността, на тези военни разделения на компаниите, е насочена към подпомагане на военно въздушните сили в страната и обучения за директен сблъсък. Гостът обясни, че Китай внимателно анализира войната в Украйна и разбира, че ако страната се намеси в конфликт той ще бъде дълъг.

„От тази гледна точка, вече се търси намирането на много по-цялостна формула и алгоритъм за това – как, по какъв начин, за какъв период от време да бъдат управлявани и използвани различни активи, институции в страната. И със сигурност устойчивостта и функционирането на отделните компании, в сценарии при такъв дългосрочен конфликт, е един от най-важните и най-съществените. Създаването на тези клетки създава много големи проблеми за всички западни партньори – компании и държави, които имат общи проекти и инвестиции с Китай, тъй като по последна информация става ясно, че в доста частни фирми се създават такива звена.“

Малайзийската национална валута (рингит) значително отслабва спрямо долара, което е тенденция за валутите в АСЕАН, но в Малайзия се наблюдава по-значителен спад. Гостът обясни, че една от основните причини е свързана с високите лихвени проценти в САЩ и по-силният долар. Той допълни, че Малайзия е страната с най-големи търговски експозиции с Китай, което е довело до част от проблемите.

„Обезценяването на рингита върви плавно от няколко години. Обезценяването му при една голяма част от компаниите доведе до доста вече устойчив вече процес на трансформиране на активите в други валути. На микроикономическо ниво броят на бизнесите, които правят това през последните години, много се увеличи. Не трябва да се подценява факторът забавяне на износа, който заедно с останалите процеси доведе до малко по-ниски нива на резервите.“

В азиатската страна се наблюдава значителна политическа нестабилност от 2018 г., което носи и доста проблеми. Малайзия се бори с корупция, като управляващото мнозинство се е насочило към образователни промени, загърбвайки икономическите и фискални такива.

За повечето държави в региона кризата от 1997 г. се е отразила значително, повлиявайки на позициите и поведението им в момента, тъй като се опасяват от повтаряне на този сценарии. Икономистите не смятат, че ще станем свидетели на подобна криза. Гостът обясни, че част от държавите са забогатели значително след кризата в края на миналия век и се опасяват да не загубят тези позиции, но той допълни, че държавите от АСЕАН трябва да заемат нова позиция спрямо разместването, което се случва в Азия. Много от държавите в региона са печеливши от изтеглянето на западните инвестиции от Китай, тъй като те биват реинвестирани в тези държави. Но със навлизането на чуждестранни инвестиции се създават и очаквания сред инвеститорите  за по-добра бизнес среда, което подсказва нуждата от реформи в държавите.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.