В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Goldman сключва сделка за частен кредит на стойност $1 млрд. с Mubadala

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 26.02.2024 г.

15:00 | 26 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Goldman Sachs Group Inc. получи 1 млрд. долара от Mubadala Investment Co., за да търси повече частни кредитни сделки в Азия. Държавният инвестиционен фонд на Абу Даби и подразделението на Goldman за управление на активи сключиха партньорство, за да инвестират заедно в Азиатско-тихоокеанския регион, с особен акцент върху Индия. Пактът следва подобен мандат, който базираната в Ню Йорк компания получи през септември от пенсионната система на общинските служители в Онтарио. Tова коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Някои от инвеститорите може да са недостатъчно застъпени в частното кредитиране като цяло и искат да получат по-голяма експозиция в този клас активи“, заяви в интервю Джеймс Рейнолдс, ръководител на директното кредитиране в звеното за управление на парични средства на Goldman. „Именно тук партньорството с тези мощни институции е печелившо за всички.“

Пазарът на частни кредити на стойност 1,7 трилиона долара се е увеличил повече от два пъти през последните пет години, тъй като инвеститорите се насочиха към този клас активи в търсене на по-висока възвръщаемост. Той бързо се утвърди като постоянен инвестиционен кошер за пенсионни фондове, дарителски фондове и държавни инвестиционни фондове и се превърна в основен източник на финансиране за компании за дялово инвестиране.

В продължение на години инвеститорите в Близкия изток не проявяваха интерес към частния дълг - този клас активи предлагаше доходност, която беше твърде ниска за техните цели за възвръщаемост. Въпреки това по-високите лихвени проценти и общият растеж на пазара напоследък доведоха до промяна в нагласите.

Институции като Mubadala и Abu Dhabi Investment Authority сключиха партньорства, за да засилят присъствието си на пазара, а мениджъри, сред които Blue Owl Capital Inc. и Hayfin Capital Management, разшириха присъствието си в региона, за да привлекат клиенти.

Докато Северна Америка и Европа са претъпкани с десетки частни кредитни фирми, които искат да отпускат заеми директно на компании - най-вече в контекста на изкупуване с ливъридж - пазарът в Азиатско-тихоокеанския регион е значително по-слабо развит. Goldman е сред малкото титани в областта на частното кредитиране, които правят голям напън в региона. Сом Кришна помага за управлението на кредитния бизнес на звеното за управление на активи в Азия.
Според Рейнолдс това, от което се нуждаят тези пазари, е процъфтяваща, развиваща се индустрия за частно инвестиране. „Искаме да си партнираме с инвеститори, които искат да имат експозиция в Азия и искат да се обърнат към платформа, която има опит и постижения“, коментира той.

През изминалата година в Близкия изток се наблюдаваше ръст на частните кредитни връзки. Barclays се стреми към партньорство с AGL Credit Management с основен капитал от Abu Dhabi Investment Authority, докато Mubadala вече сключи сделки с Ares Management Corp. и Blue Owl.

Друга водеща тема от терминала на Bloomberg е ново проучване, което показва, че кризата с психичното здраве е обхванала младите британци и не позволява на много от тях да работят, като заплашва да помрачи перспективите на едно поколение, ако не се вземат спешни мерки.

Фондация „Resolution“ предупреди, че след рязкото нарастване през последното десетилетие вероятността работниците в началото на 20-те години да бъдат икономически неактивни поради влошено здравословно състояние е по-голяма от тази на 40-годишните.

Повече от една трета от хората на възраст между 18 и 24 години съобщават, че имат симптоми на психични заболявания като депресия, тревожност и биполярно разстройство през 2021-22 г., в сравнение с по-малко от една четвърт през 2000 г., заяви мозъчният тръст. На повече от половин милион от тях са предписани антидепресанти.

Констатациите сочат, че кризата с влошеното здраве, която доведе до остър недостиг на работна ръка след пандемията, може да се превърне в дългосрочна пречка за британската икономика и да увеличи натиска върху държавните разходи.

Неактивност по причини през четвъртото тримесечие на 2023 г. 

Неактивността - работниците, които нито работят, нито търсят работа - е нараснала с повече от 700 000 души в сравнение с периода преди Covid, което води до свиване на пазара на труда и засилване на инфлационния натиск, който накара Английската централна банка да повиши лихвените проценти до най-високото им ниво от повече от десетилетие.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.