В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Земеделските кооперации са структура на бъдещето, а не анахронизъм

Явор Гечев във В развитие, 19.12.2016

17:45 | 19 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През април 2017 ще има готов текст за нов закон за кооперативното земеделие в България, по който да се проведат дискусии. Това каза Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Сериозни разногласия сред земеделците в България по отношение на подготвения закон няма, защото всички са достигнали до извода, че има нужда не просто от промени в законодателната рамка, регулираща дейността на българските земеделски кооперации, а от нов закон, каза Генчев.

Това са структури на бъдещето, които съществуват масово в Европа, а не анахронизми, категоричен бе гостът.

"Земеделието сега стана страшно сложно. Последното нещо, което прави земеделецът, е да си гледа земята и културите. Трябва да се окрупнят административните дейности, а не всеки да се мъчи сам. Това е и логиката за неразхищаване на ресурси, защото кой знае колко експерти в областта няма. Важно е и по отношение на контрактуването на готовата земеделска продукция, защото 78-90% от всичко, което консумираме в България, и прясна земеделска продукция, и преработена, е вносно".

Големите вериги търсят сигурност на доставките, която нито един земеделски производител сам не може да осигури, обясни експертът.

Каква е ролята на фермерските пазари в Европа и в България? Съществува ли химера, че в сектор земеделие функционират принципите на пазарното стопанство? Кои са добрите примери, които могат да се използват при оптимизирането на земеделието в България и как трябва да се прилагат? 

Вижте целия коментар: