В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на облигации в Турция се съживява след големите повишения на лихвите

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 08.11.2023 г.

15:50 | 8 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Някои от най-големите инвеститори в света хвърлят нов поглед върху недолюбвания пазар на облигации в Турция. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в пазарния си коментар за предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Чужденците изоставиха пазара след години на неортодоксални политики, но тъй като видяхме преминаване към по-конвенционални политики след преизбирането на президента Ердоган през май, референтните лихвени проценти по 10-годишните облигации на Турция скочиха с над 20 процентни пункта до исторически връх от около 30%.

Това обаче не е достатъчно, за да настрои повечето инвеститори оптимистично. Изглежда, че обратът в настроенията на инвеститорите зависи от повишаване на лихвения процент до поне 40-45%. Референтният процент в момента е 35%.

Струва си да се отбележи, че е вероятно да видим допълнителни повишения на лихвените проценти от турската централна банка, въз основа на последните ѝ насоки. Така че, ако инвеститорите решат да направят крачката, се предлагат рекордно високи доходи.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.