В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции се възстановяват от ранните си загуби след атаката на "Хамас"

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 09.10.2023

15:00 | 9 октомври 2023
Обновен: 15:14 | 10 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Традиционно инвеститорите избягват рискови активи като акциите, а вместо това купуват злато, облигации и американски долари в момент, когато забелязваме известна нестабилност на геополитическата сцена. Но европейските акции се възстановяват от ранните си загуби, след като изненадваща атака на "Хамас" срещу Израел заплаши да изостри напрежението в Близкия Изток и понижи настроението на инвеститорите. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Акциите на петролните компании растат. Има ръст на акциите на енергийните компании, след като WTI поскъпна. Акциите в сектора на пътуванията и свободното време изостават, защото авиокомпаниите спряха полетите до Израел, а ръста на петрола засегна и самите тях. 

Акциите в областта на отбраната обаче скочиха. FTSE 100, в който преобладават петролните акции се повиши с 0,2%. Индексът днес е в зелено. DAX в Германия се понижи с половин процент, след като германското промишлено производство спадна за четвърти месец през август. CAC40 във Франция също е в червено. 

Американските фючърси отстъпват преди отварянето на Wall Street. Фючърсите върху S&P 500 се понижават с половин процент, тези върху Nasdaq 100 също спадат с 0,7%. 

Голямата тема са суровините. Петролът скочи с над 5%, след като изненадващата атака на "Хамас" срещу Израел породи опасения от разширяване на конфликта. WTI поскъпна с 3,3% и струва над 85 долара за барел. Brent също поскъпна до над 87 долара за барел. 

При валутите израелският шекел падна с 2% и стигна 7-годишно дъно. Спот индексът на Bloomberg за долара се повиши с 0,3%.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.