В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Политиките за студентски заеми на Байдън ще променят поведението на получателите

Коментар на Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС

15:39 | 19 септември 2023
Обновен: 13:12 | 20 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Фалитът на Silicon Valley Bank бе урок за Федералния резерв (Фед) и банковата система, които предприеха мерки за овладяване на ситуацията чрез нови капиталови правила. Харчовете след Covid пакетите могат да доведат до неплатежоспособност домакинствата с плаващ лихвен процент на ипотечните си кредити. Политиките за студентски заеми в САЩ ще променят поведението на кредитополучателя, това коментира Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Поводът за по-строгите капиталови правила на банките е проблемът със Silicon Valley Bank и поредицата фалити на американски банки, каза Иванчев. Според Федералния резерв, за 34 банки в САЩ се изисква увеличаване на капитала от 1-ви октомври, допълни гостът. Исканото увеличение е процентно и разделя банките в две категории: банки с активи между 100 и 250 милиарда долара, за които исканото увеличение е средно 10%, а банките с над 250 милиарда – средно 5%.

На въпроса как се приемат тези наредби на Фед от финансовите институции финансистът отговори:

„Това прието увеличение на капитала на тези 34 банки е публикувано на сайта на Федералния резерв и то трябва да бъде изпълнено. Не мисля че тези банки ще имат проблем да си увеличат капитала“

Увеличаването на капиталовите изисквания на големите банки е сигнал, че Федералният резерв е разбрал грешките от фалиралите банки. Опитите за спасяване на фалиралите банки е грешно решение, тъй като тежи на банковата система и дава лош пример на банковата общност, че трябва да бъдат спасени, смята Иванчев:

„Трябваше да бъдат оставени тези банки да фалират като същевременно Федералният резерв и банковата система да се погрижат за всички останали“.

Иванчев смята, че домакинствата, които имат ипотечни кредити с плаващи лихвени проценти са под много сериозен риск да изпаднат в неплатежоспособност. Пакетите със стимули след пандемията от Covid в САЩ доведоха до харчене на пари.

„Мисля, че при толкова високи лихвени проценти има сериозен риск от проблеми на ипотечния пазар, особено за групите, които са с нисък и среден доход.“

Финансистът смята, че ситуацията около студентските заеми в САЩ е политическа, противопоставяне между републиканци и демократи. Демократите целят големи социални пакети, а републиканците се опитват да спрат тези цели. Бюджетният дефицит е на нормални нива до встъпването в длъжност на президента Обама, когато дефицитът се е увеличил със 70%, допълни той. Президентът Джо Байдън прави опит за облекчаване на студентските заеми, но бива посрещнат с остра опозиция от републиканците:

„Пакетът по тези студентски заеми няма да бъде такъв, какъвто искаше администрацията на Байдън.“

Иванчев смята, че политиките на администрацията на Байдън за студентските заеми ще се отразят на студентите от семейства с ниски доходи, по-малък ефект ще има върху тези със средни доходи и няма да се отрази на тези с високи доходи.

„Имайки предвид общия обем от студентски заеми, който е някъде около 1.7 трилиона долара, би следвало да доведе до по-сериозно отношение към разходите, намаляване на всичко което е излишно“, обясни гостът за поведението на кредитополучателите

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на „В развитие“ гледайте тук.