В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Гейминг индустрията прави повече приходи от киното и музиката

Димо Димов, вицепрезидент на Геймлофт и Деян Тричков, гейм мениджър на March of Empires, "В развитие", 24.08.2023 г.

18:45 | 24 август 2023
Автор: Михаела Кирилова

В световен мащаб гейминг индустрията приближава 200 млрд. долара оборот годишно, като тя е по-голяма от кино индустрията и музикалната индустрия взети заедно. Най-силно развиващия се сектор е конзолният, но въпреки това около 90 млрд. долара се очаква да идват от мобилният сектор в световен мащаб. Това коментираха Димо Димов, вицепрезидент на Геймлофт и Деян Тричков, гейм мениджър на March of Empires, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

„Рецептата“ за създаване на успешна видеоигра е екипът, който стои зад създаването на играта. Докато преди години е бил нужен малък екип от специалисти, в момента тази нужда се простира до голям екип като се залага на продуктовите професии – хора, които са предимно от икономическата сфера и се занимават с развитието на играта. В днешно време се налага тенденцията най-успешните игри да бъдат да бъдат т.н „Live“ игри, при които целта е да бъде създадена игра, която да се развива дългосрочно.

Гейм индустрията се развива от 1972 година, когато излизат първите аркадни игри. По-късно през 90-те години хората си дават сметка, че за да играят игри не е необходимо да си стоят вкъщи. Тогава цялата индустрия завива в посока играене на игри на устройства, които ние може да носим със себе си, а телефонът е перфектният пример. След това мобилният сектор в тази индустрия започва да расте със страхотни темпове.

Игрите в облака са един от най-интересните сектори с голям потенциал, но те се водят като нишови сегменти. Те генерират около малко повече от 5 млрд. долара или 2% от цялата индустрия.

Стратегическите игри са едни от най-популярните, но не са единственият популярен жанр. В момента игрите, които най-масово се играят са така наречените casual игри, които са достъпни във всеки един момент.

Създадена в България игра стана част от най-големия средновековен фестивал в Европа и привлече погледите на над 700 000 хил. посетители. Играта създадена от събеседниците е стратегическа и се развива в средновековен сетъп. Създадена е през 2015 година и от тогава е в цикъл на актуализации, тъй като ежемесечно се изкарва актуално съдържание за всички играчи.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.