В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Излизането на ветераните-предприемачи ще задвижи M&A пазара в България

Росен Димитров, ст. анализатор "Инвестиционно Банкиране” в ОББ, "В развитие", 08.08.2023 г.

14:51 | 8 август 2023
Обновен: 13:15 | 10 август 2023
Автор: Даниел Николов

Тенденцията за спад в сделките за сливания и придобивания (M&A) в световен мащаб ще се подобри леко през следващите две години, но няма да се стигне до рекордните нива от 2021 г; сделките в България ще се увеличават въпреки хоризонта за повишаване на лихвените проценти. Продължават да действат същите фактори, както през втората половина на 2022 г - високи лихвени проценти и негативни очаквания на инвеститорите за икономиките в САЩ и ЕС. Това коментира Росен Димитров, ст. анализатор "Инвестиционно Банкиране” в ОББ, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Спадът в Европа (50%) спрямо миналата година е по-голям от този в САЩ (41%), тъй като по-упоритата инфлация в региона може да означава по-високи лихви за по-дълго време, което обуславя по-неясно бъдеще пред М&А пазарите. В България различни фактори от Европа влияят не толкова отрицателно на пазара, каза Димитров.

"Фондът на фондовете, които пуснаха доста голяма програма за финансиране на фирми за частно финансиране и рисков капитал преди години, все още правят своите инвестиции и това се отразява благоприятно на пазара. Ликвидността на българския пазар все още е на високо ниво, лихвите все още не са вдигнати, коетo означава, че до голяма степен не срещаме същата макроикономическа обстановка като Европа."

Броят на сключените сделки в България от началото на годината е подобен на този през същия период на 2022 г., като технологичният сектор е доста горещ заради директните покупки от американски компании, които така получават достъп до човешкия ресурс на българските фирми, каза Димитров.

Факторите, които ще влияят най-силно на българския M&A пазар през следващите години, ще са действията на Фонда на фондовете и излизанията от компании на някои от частните фондове, каза Димитров.

"Една от най-големите тенденции ще е смяната на новата генерация - за предприемачите, които са започнали през 90-те години, са минали около 30 години от момента, в който са започнали своя първи бизнес и те искат да излязат, тъй като са вече на пенсионна възраст. Това със сигурност ще задвижи M&A пазара, но го има и другият проблем - много от тези компании не са успели да изградят корпоративна структура, за да могат да предадат напред бизнеса без тяхното участие."

Новата генерация предприемачи в България са по-нетърпеливи и заради навлизането на рисковия капитал стартъпите се развиват в рамките на до пет години; все повече стават серийните предприемачи в страната, особено в IT сектора, каза Димитров.

Броят на първичните публични предлагания (IPO) в Европа е на най-ниското ниво от финансовата криза през 2008 г.; има спад и в САЩ, като броят на IPO e на нивото от 2015 г. Инвеститорите са скептични към големи инвестиции по подобни причини, които възпират и M&A пазара - високите лихви, инфлация и войната в Европа.

Пазарът започва да расте, когато инвеститорите започнат да виждат дъното на рецесията, така че няма голяма надежда IPO пазарът да се съживи рязко през следващите две години, каза Димитров. BEAM пазарът в България остава активен - направени са две IPO-та там от началото на 2023 г., но традиционно активността там е по-голяма през последното тримесечие, добави той.

"Предстaвянето на новите IPO-та за последните три, чест и девет месеца не е добро, което е ясен знак, че времето не е толкова добро. От друга страна, американските инвеститори очакват доста интересни IPO-та през остатъка от годината."

Кои са най-големите M&A сделки в България и по света може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.