В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Глобалната търговия ще е в застой заради протекционизма, но ще се върне към растеж

Йохан Габриелс, регионален директор за ЮИЕ в iBanFirst, "В развитие", 01.06.2023 г.

16:21 | 1 юни 2023
Обновен: 16:28 | 1 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Новата вълна на протекционизъм в глобален мащаб не означава непременно срив в глобалната търговия, но създава рискове от засилена валутна волатилност и търговски войни между регионите. Очакванията за движението на стоки по света са за контролиран спад, последван от застой през следващите две години. Това коментира Йохан Габриелс, регионален директор за ЮИЕ в iBanFirst, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Широкомащабни програми като обновяването на инфраструктурата и привличане на чисти технологии в САЩ, обявени от Закона за намаляване на инфлацията, или Зелената сделка на ЕС са два основни двигателя на глобалния протекционизъм, които могат постепенно да доведат до търговска война, каза Габриелс.

След Covid, войната в Украйна, енергийната криза и нуждата от намаляване на зависимостта от Русия и Китай такива действия са донякъде разбираеми. Насърчаването на преместване и създаване на производства в съседни или приятелски държави има смисъл и от климатична гледна точка, добави той.

"Вероятно ще има меко приземяване на глобалната търговия и нулев растеж през 2023 и 2024 г... След 2024 г. ще се върнем към световната търговия и темпът на растеж на икономика ще се задържи."

Четири основни фактора ще окажат отрицателно влияние на международната търговия през тази година - продължителната война в Украйна; устремът за стратегическа автономия на западните държави; финанси и пазари, където високите лихвени проценти са новото нормално явление, и предизвикателствата в борбата с климатичните промени, според прогнозата на iBanFirst.

Регионът на Балканите и Източна Европа може да види по-голям растеж в близко бъдеще, особено ако се намери скорошно разрешение на конфликта в Украйна, каза Габриелс. За този растеж може да помогнат процесите на намаляване на зависимостта от Китай, както и по-голямата активност на местни предприемачи в региона.

"Западните компании в миналото търсиха Югоизточна Европа заради евтиния труд, но това се променя - сега идват тук заради по-големия потенциал за растеж."

Основните валути в региона остават евро и долар и бизнесите трябва да се защитят от волатилността при тях, която ще продължи да бъде движена от конфликтите и протекционизма в близко бъдеще, каза Габриелс.

"Смятаме, че САЩ ще навлязат в рецесия до края на годината ... и вероятно ще има поскъпване на еврото в края на 2023 г. или началото на 2024 г."

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.