В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дубай започва да развива най-големия си изкуствен остров

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 01.06.2023 година

15:41 | 1 юни 2023
Обновен: 16:04 | 1 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Владетелят на Дубай одобри нов план за развитие на най-големия от известните изкуствени острови във формата на палма в пристанището на града, като съживи проекта, който беше спрян по време на световната кредитна криза през 2008 г. и остави стотици купувачи в неизвестност. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Новият генерален план за Палм Джебел Али ще включва 80 хотела, а курорта и ще добави 110 километра към бреговата линия на емирството, според Дубайската медийна служба. Проектът, който се надява да приеме до 35 000 семейства, вероятно ще включва луксозни имения и апартаменти. Приблизително една трета от обществените му съоръжения ще се захранват с възобновяема енергия.

Камарата на представителите прие закон за ограничаване на дълга, изработен от президента Джо Байдън и председателя Кевин Маккарти, който ще наложи ограничения на правителствените разходи до изборите през 2024 г. и ще предотврати фалита на САЩ.

Трудният избор за това как да се коригират правителствените услуги е оставен най-вече на Конгреса, който трябва да преговаря по отделни пакети за разходи преди началото на следващата финансова година на 1 октомври. Бюджетната служба към Конгреса прогнозира, че ограниченията на разходите ще изискват съкращения в размер на 64 млрд. долара през следващата година, въпреки че от Белия дом твърдят, че имат странична сделка за неутрализиране на повечето от тези съкращения, което на практика се равнява на общо замразяване на разходите.

Инвеститорите, които се радват на бързия възход на темата за изкуствения интелект, изпитват затруднения, тъй като акциите на Nvidia Corp. и други големи играчи се понижават след мощното рали.

Акциите на Nvidia поевтиняха с 5,7% вчера, което е най-много от януари насам, след като по-рано тази седмица производителят на чипове за кратко достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. Тази година Уолстрийт е обсебен от всичко, свързано с изкуствения интелект, като прогнозата за приходите на Nvidia добави гориво към бясното рали. Но високите оценки които гласят, че компанията е "изпреварила кривата" са причина за предпазливост в индустрия.

Повече от водещите новини вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да намерите тук.