В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции и фючърсите в САЩ поскъпват заради сделката за дълга

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 30.05.2023 г.

15:04 | 30 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Европейските акции отново се насочват нагоре, след като отвориха със спад, докато инвеститорите оценяваха признаците на напредък в преговорите за тавана на дълга. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Веселина Спасова.

The Stoxx 600 е на зелено с 0,1% ръст, докато лидерите на Белия дом и Конгреса започнаха да лобират за избягване на дефолт. Банките и енергийните компании поведоха спадовете, а медийните и имотните са най-добре представящите се сектори.

FSTE 100 е с почти 0,4% спад, в Германия DAX е на зелено с 0,6%, а във Франция CAC 40 губи 0,2%.

Книжата на Nestle и Unilever поевтиняха след като и двете компании обявиха назначаването на нови директори и подчертаха промените при потребителските стоки заради инфлационния натиск над индустрията.

Държавните облигации в еврозоната получиха тласък от данните, които показаха по-голямо понижение на инфлацията за май в Испания от очакваното.

Фючърсите в САЩ поскъпнаха, водени от надеждата, че Конгресът ще приема сделката за дълга, за да избегне изпадане в несъстоятелност след като лидерите на Белия дом и Камарата се намесиха и лобират в нейна подкрепа.

S&P 500 се повиши с 0,6%, NASDAQ 100 добавя 1.1%. Индекса Bloomberg dollar е на червено.

Британската лира поскъпва с половин процент спрямо долара до 1.241.

При суровините петролът поевтиня заради опасенията за търсенето от Азия. Златото остана стабилно близо до най-ниските нива от март. По-късно ще говорят и членове на Фед. В 20 часа българско време президентът на Фед Ричмънд Томас Баркин ще говори за монетарната политика на онлайн събитие.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.