В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Подкрепата за Ердоган се топи въпреки победата, а Турция става по-разделена

Доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител Катедра "Международни отношения", УНСС, "В развитие", 29.05.2023 г.

17:30 | 29 май 2023
Автор: Даниел Николов

Въпреки победата, подкрепата за Реджеп Таийп Ердоган в Турция се стопява заради натрупаните икономически проблеми и развитието на страната. В същото време има и втвърдяване на ядрата на партията АКП на Ердоган и на опозицията, която успя да мобилизира вота и да излезе с общ кандидат, което не бе постигала до момента. Тепърва за Ердоган предстои да се справи с натрупаните структурни икономически проблеми и, ако иска да е отговорен държавник, да се замисли кой ще го наследи начело на Турция. Това коментира доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител Катедра "Международни отношения", УНСС, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Консолидирането на двете ядра - около Ердоган и около опозиционните партии - бележи много тревожна тенденция за Турция. Това е поляризацията на обществото по много сериозна разделителна линия - светското и консервативното начало в Турция. Притеснително е, че няма поколенческа разлика - млади срещи по-възрастни - това разделение обхваща всички възрастови групи."


Ердоган и Турция трябва да започнат да мислят кой ще наследи президента, ако това се окаже последният му мандат. Въпреки че е все още харизматичен, Ердоган е изгубил част от политическата си енергия след двадесет години на власт и като отговорен държавник, за какъвто се представя, трябва да осигури на Турция сценарий за развитие след него, каза Ралчев. Поне за момента няма явни наследници или нови лица в партията АКП, след като Ердоган се раздели с някои знакови фигури през последните години.

"Може би е дошло политическото време Турция да се ориентира към бъдещето на ниво лидерство, защото може да има много сериозни проблеми в това вътрешно разделение."

Масовите чистки във всички сфери на държавата след опита за преврат консолидираха администрацията и медиите около Ердоган, така че резултатите на опозицията и Кемал Кълъчдароглу на двата вота са впечатляващи, каза Ралчев.

Конфликтният потенциал за сблъсък между светските и религиозните ценности в Турция само ще нараства през близките десетилетия. Не може да се прогнозира кога това ще ескалира до по-сериозна криза, но ситуацията прави намирането на политическа приемственост още по-належаща, смята Ралчев.

Тепърва за Ердоган предстои да се справи с натрупаните структурни икономически проблеми - обезценяването на лирата помагаше донякъде на туризма и износа, но допълнително оскъпи вноса на енергийни суровини и компоненти за важни за Турция бизнеси.

"Реалната инфлация в Турция е много по-висока и хората са обеднели с повече от една трета. Тези проблеми ще тежат, а има и много допълващи като огромния брой бежанци от Сирия и конфликтите в Близкия изток и Азия. Това създава проблеми на сигурността и на пазара на труда, защото много от тези хора работят на черно."

Как премина сблъсъкът между Ердоган и Кълъчдароглу може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.