В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Конфликтът в Судан поражда опасения за световен недостиг на гума арабика

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 24.05.2023 година

19:15 | 24 май 2023
Автор: Михаела Кирилова

Износът на гума арабика от Судан, която е използвана в производството на фармацевтични продукти, козметика и храни, спря след избухването на конфликта, започнал миналия месец, което поражда опасения за световен недостиг. Извлечена от клони на акациеви дървета, растящи в саваната на Судан, която обхваща 12 от 18-те щата на страната, арабската гума е естествен емулгатор, свързващ вещества, които не се смесват добре. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bularia, в предаването „В развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Северноафриканската нация доставя около две трети от арабската гума в света. В момента запасите или са блокирани в складове или на производствени площадки. Повече от 50 000 тона, което е около половината от годишното производство на Судан, не могат да бъдат изнесени поради войната. Страната се опита да засили производството като част от усилията си да разработи алтернативни източници на приходи, след като Южен Судан се отдели преди 12 години, отнасяйки със себе си три четвърти от петролните резерви на бившата обединена страна.

Значението на арабската гума за западните пазари накара САЩ да я освободят от търговското ембарго, наложено за първи път на Судан през 1997 г. поради предполагаемото спонсорство на тероризма от страната.

Рисковете от рецесия нарастват в Европа и САЩ, като активно се обсъжда моментът, в който кампаниите на централните банки за повишаване на лихвите ще достигнат своя връх.

Глобалните дивиденти скочиха с 12% на обща база до рекордните 327 млрд. долара през първото тримесечие, подсилени от специални еднократни плащания, посочват от Janus Henderson Investors. Европейските компании са на път да изплатят най-големите годишни суми, като се очаква за компаниите в индекса Stoxx Europe 600 да надхвърлят 400 млрд. евро през 2023 г., показват прогнозите на Bloomberg за дивиденти. (Графика Stoxx600)


Европейските дивиденти са рекордни 

В регионално отношение Европа изглежда силна засега. В показател на компаниите, следени от Janus Henderson, 96% са увеличили изплащанията или са ги запазили без промяна през първите три месеца на годината. Компанията очаква дивидентите да нараснат допълнително през второто тримесечие.

Лондонските служители вече се появяват в офиса по-малко от половината седмица.
Според изследователска група по-възрастните работници са водещи в прехода към преминаване към дистанционна работа, което рискува да забави развитието на младите служители и да навреди на градските центрове. Данните сочат, че работниците се възползват от свръхнапрегнатия пазар на труда, за да получат по-голяма гъвкавост, дори когато работодателите изразяват загриженост относно въздействието на надомната работа.

Високопоставени служители на ЕС и САЩ искат да използват срещата на Съвета по търговия и технологии на 30-31 май, за да засилят сътрудничеството си за справяне с упорития възход на Китай и предизвикателствата, породени от инвазията на Русия в Украйна. Срещата идва в момент, когато изпълнителната власт на ЕС планира да представи следващия месец стратегия за икономическа сигурност на блока.

ЕС се опитва да изостри стратегията си спрямо Китай. Европейската комисия наскоро изложи визия за намаляване на рисковете, но не и за отделяне от Пекин. И двете страни също така се ангажират да напреднат в сътрудничеството си по нововъзникващи технологии, включително изкуствен интелект и следващото поколение безжични телекомуникации (6G).

Повече от водещите новини вижте във видеото.
Всички гости на предаването „В развитие“ можете да гледате тук.