В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ердоган критикува политиката на ЕС за банковите лихви и даде пример с Турция

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие”, 30.03.2023

16:30 | 30 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Коментари на турския президент за повишаването на лихвите в Европа, предприетите действия от страна на японската централна банка по отношение на световните пазари, сериозната загуба на най-големия строителен предприемач в Китай и развоя на войната между Русия и Украйна са водещи теми днес в терминала на Bloomberg, разказа Михаела Кирилова от Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Броени седмици преди президентските избори в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган коментира, че политиките по увеличаване на лихвите са основният проблем на банковите сътресения в момента в Европа и даде за пример турската банкова система.

Друга важна новина, свързана с Турция е, че парламентът ще гласува одобряването на финландското членство в НАТО и така ще бъдат премахнати последните пречки за Финландия за влизане в организацията, след като унгарският парламент в понеделник също подкрепи този ход.

Гуверньорът на японската централна банка промени курса на световните пазари като даде зелена светлина на сумата от 3,4 трилиона долара, която навлезе в инвестиционния свят. Инвеститорите се подготвят за може би неизбежния край на десетилетието на ниските лихви. Увеличението на разходите за заеми в Япония заплашва да се засили. Само за часове японските държавни облигации се сринаха и йената рязко скочи, разтърсвайки всичко от държавните облигации до австралийския долар.

Най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden Holding отчете първа загуба за тази година, след като през 2022 година отчете нетна загуба от над 6 млрд. юана в сравнение с печалба от 27 млрд. юана година по-рано.

Президентът Зеленски призова за още по-голямо единство между демократичните нации и благодари на американския държавен глава за подкрепата.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.