В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Драгомир Великов: S&P 500 може да падне с 20% с подновените очаквания за рецесия

Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест, "В развитие", 09.03.2023 г.

17:26 | 9 март 2023
Обновен: 18:12 | 9 март 2023
Автор: Даниел Николов

По-високите от очакваното цени на услугите, силният пазар на труда и готовността за ускорено повишаване на лихвите, сигнализирано от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, предизвикаха турбуленциите на пазарите през тази седмица. Очакванията до преди седмици бяха за меко приземяване на икономиката и допълнителната калкулация на отново очакваната рецесия може да свали основния борсов индекс на САЩ S&P 500 до нива от около 3200. Това коментира Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър на Компас Инвест, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"При краткосрочните лихви вече се очаква много по-висока крайна точка на лихвените равнища, като те ще останат и за по-дълго на тези нива, но дългосрочните нива останаха почти непроменени. Пазарът очаква много по-агресивно покачване на лихвите, задържане на по-високи нива и след това агресивно намаляване на лихвените проценти, предизвикано най-вероятно от рецесия, която ще доведе до намаляване на инфлацията до дългосрочната цел на Фед от около 2%. Пазарът смята, че след две години лихвените нива отново ще бъдат около 3.6%".

Това се вижда и от задълбочаването в обръщането на кривата на доходността на американските облигации, като спредът между две- и десетгодишните облигации вече е над 1%. Инвеститорите вероятно ще започнат да търсят сигурност в по-дългосрочните бондове, коментира Великов. Когато кривата на доходност започне да се нормализира, ще има предпоставки за ръст на пазарите на акции.

"Ниво от 3200 пункта за S&P 500 не е невъзможно - в момента консенсусът за печалбата на S&P 500 е около 200 долара за 2023 г. В случай на рецесия, която е доста вероятна след изказването на Пауъл, би следвало да очакваме допълнително намаление в печалбата, тъй като очакванията за рецесия още не са отразени - преди седмици темата на пазарите беше меко приземяване и без проблеми тази година. Нормално за рецесия е да има още 15%-20% намаление в печалбата".

Ако S&P 500 падне под важното ниво на подкрепа от 3900, се връщаме към един по-мечи пазар, добави Великов.

В краткосрочен план има импулс за засилване на долара, като едва ли ще се стигне до паритет с еврото.

В коментар за позицията на жените като инвеститори, Великов препоръча те да започнат да инвестират колкото се може по-рано, тъй като са поставени в неравностойно положение заради по-ниското заплащане, прекъсвания на трудовата дейност и по-дългата продължителност на живот. Очаква се участието на жените на инвестиционните пазари да се засили заради увеличаващото им се богатство в следствие на политиките за равнопоставеност между половете, каза Великов и добави, че около 30% от инвеститорите в Компас Инвест са жени, което е съпоставимо със световното ниво.

"Жените са по-консервативни инвестиционно, но имат по-дълъг хоризонт и могат да бъдат по-агресивни в очакванията си... Статистиката показва, че жените са по-добри инвеститори, защото са по-дисциплинирани, следват инвестиционната си стратегия, не се опитват да хващат върхове и дъна за влизане и излизане от пазара и това би им помогнало много при ранно започване на инвестиционна стратегия".

Каква е стратегията на Компас Инвест за предпазване при търговията между екстремни позиции на пазарите може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.