В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ПАВЕЦ Чаира не е безвъзвратно загубена, но ремонтът ѝ вероятно ще се забави

Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК, В развитие, 02.02.2023 г.

15:45 | 2 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

Ситуацията на аварията на ПАВЕЦ „Чаира“ е уникална, няма от къде да се почерпи опит относно начините на възстановяване. Извършват се паралелно анализи, някои от резултатите вече са налични. Два от тях показват, че има значителна умора на материала. Централата не е безвъзвратно загубена, но ако се потвърди и третият анализ, ще е необходима много сериозна реконструкция, удължена във времето. Разработва се и вариант за по-краткосрочно решение, но и с по-кратък хоризонт на опериране на блоковете. Това заяви Мартин Георгиев, изпълнителен директор на Национална електрическа компания (НЕК), в предаването „В развитие“ с водещ Петко Трухчев.

Гостът коментира енергийната проектостратегия на служебното правителство, която предвижда размразяване на проекта АЕЦ "Белене".

„НЕК продължава да съхранява оборудването с цел да се запази годно и да се удължи срока му на годност“, отбеляза той. И добави, че на фона на санкциите срещу Русия е доста по-сложно да се набавя ново оборудване от там, така че се разглеждат вариантите за допълващо оборудване от западни производители.

„Решението да се търсят алтернативни източници, освен възобновяеми, за производство (на електроенергия) е правилно. Решението не се конкурира с производството на ВЕИ, а се допълва“.

По думите на госта производството от водноелектрически централи също е допълваща мярка.

„Миналата година беше с лоша хидрология. В дългосрочен план специфична е цикличността. Като дългосрочен тренд не се забелязва намаляване на водните притоци в язовирите… Производството е доста добро решение, което се прилага в доста други страни по течението на Дунав“.

Георгиев изрази мнение, че страната ни не е предвидила презапасяване с генериращи мощности на фона на плановете за два нови ВЕЦ-а.

„В разумен времеви хоризонт въглищните централи ще излизат от пазара и са необходими заместващи мощности. Функционирането и бъдещо опериране на АЕЦ "Козлодуй" също има своя технически живот“.

Друга тема, която Георгиев коментира, са реформите на Българската независима енергийна борса по препоръка на Европейската комисия. Според него трябва да се запазят условията за равна конкуренция и стимулите за участие на различните продавачи и купувачи.

"Ограничения или форми на преференциране на един или друг участник няма да дадат устойчив и правилен резултат. Пазарът е този, който най-добре подрежда и стимулира конкуренцията и ефективността на участниците".

Георгиев посочи още, че НЕК остава обществен доставчик – няма законови промени, вероятно следващият парламент ще разглежда темата. Той отбеляза и че през 2022 г. дружеството е регистрирали най-силните финансови резултати през последните десет години, което е помогнало за намаляване с около 25% на натрупаната в годините задлъжнялост на компанията.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.