В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Нов завод за ски оборудване ще заработи до края на 2023 г. с инвестиция от 10 млн. евро

Ивайло Петров, изпълнителен директор "Амер Спортс България", във "В развитие", 20.01.2023

18:00 | 20 януари 2023
Обновен: 22:40 | 22 януари 2023
Автор: Галина Маринова

Нов завод за ски оборудване ще бъде построен в Асеновград, като стойността на инвестицията е 10 млн. евро а той ще заработи още през тази година. Предприятието ще бъде третата производствена база на "Амер Спортс България", като компанията управлява два завода в Чепеларе, където работят над 700 души. Това заяви Ивайло Петров, изпълнителен директор "Амер Спортс България", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Плановете са да подкрепим развитието на нашите брандове и за целта се нуждаем от нови мощности. В Чепеларе компанията управлява две фабрики и това ще бъде третият завод. Асеновград е близо до сърцето на производството в България, а мястото чисто логистично е подходящо, като планираната инвестиция е над 10 млн. евро и тази година се очаква да бъдат произведени първите продукти. Портфолиото няма да се разширява и ще се произвеждат само ски, уточни Ивайло Петров. 

"Амер Спортс" покрива около 30% от световното производство, като Чепеларе е най-големият производител в рамките на групата, каза гостът.

Историята с производството на ски в България започва още през миналия век, като първите контакти са с австрийски производители на ски, като се стига до пълна интеграция на фабриката в Чепеларе в "Амер Спортс" през 2008 година и от тогава до сега следват модернизация, инвестиции в нови мощности и нови продуктови линии, сподели Петров. "Така стигаме до днешния момент и решението за вдигането на капацитета и изграждането на нови мощности отново в България".

"Това е добър пример как малък, локален производител на ски съумява да се интегрира в световната мрежа на производителите на спортно оборудване за зимните спортове, да се докаже, да се пребори за инвестиции и на практика да се превърне в сериозен играч на световната сцена".

България се разви индустриално доста добре през последните 20 години и последните световни сътресения донякъде допринасят за решаването на някои компании да инвестират в по-сигурно и предвидимо място и това би трябвало да бъде целта на България за в бъдеще - да нямаме залитания в прекалено крайни промени, които да влияят на бизнес климата, подчерта гостът. "В днешния свят стабилността и предвидимостта стават все по-важни. През последните 20 години България стоеше добре на картата, все още има неща, които не са реформирани до степен, до която бихме искали, но се надяваме, че волята за реформи ще продължи и занапред". 

Над 700 души работят в заводите в Чепеларе в момента. Важните неща за всяка нормално развита държава е качествено образование и качествени административни услуги, категоричен бе Петров. 

България се нарежда на трето място сред износителите на ски и ски оборудване в Европейския съюз, като през 2021 година, показват данните на Евростат, страната ни е слязла с едно място и отстъпва 2-рата позиция на Франция. Лидер остава Австрия. 

Драстични размествания на тази класация не се очакват през тази година, каза събеседникът, като заяви, че през годините "с Франция сме си делили второто и третото място - понякога ние сме втори, понякога те".

"Ще видим данните, когато се акумулират, дали ще сме на второ или трето място през 2022 година. Това не е толкова важно. Важното е браншът като цяло отрази сериозен ръст през тази година".

Тенденциите в ски индустрията са доста интересни през последните 4-5 години, подчерта събеседникът. "Covid донякъде допринесе за някои тенденции да получат допълнителен тласък към развитие на специфични продуктови групи".

"Хората все повече искат заниманията им в планината да не са обвързани с наличието на толкова много инфраструктура, с тежки логистични проблеми. Доста сериозен интерес има към ските, които са предназначени за индивидуално ползване без наличие на инфраструктура - тоест човек може да се катери и след това със същите ски да се спусне без да е зависим от наличие на курорт. Въпросът е кой от брандовете най-правилно може да се позиционира и мисля, че ще го видим това в статистиката ни през 2022 година, както и занапред". 

Основните пазари за износ на компанията винаги е била Европа, следват Северна Америка, Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия, каза Петров. "През последните години успяхме да нивелираме по малко по-различен начин присъствието ни на пазара, като Северна Америка присъства все повече на пазара, което позволява на ски производството да се нивелира по-правилно, но като цяло Европа си остава номер едно". 

Кои са основните конкуренти на компанията и ще остане ли Европа още дълго "сърцето на ски производството" в световен мащаб? Как се отрази войната в Украйна върху производството на ски и бордове в страната? Кои са основните суровини и материали които се използват в производството на ски оборудване? Динамични ли са иновациите в технологията за производство? Как се отрази нарушаването на веригите на доставки по време на пандемията и след това с началото на войната?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.