В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Годината на газа: когато всички страхове се сбъдваха, цените се сриваха

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 04.01.2023 г.

16:55 | 4 януари 2023
Обновен: 22:03 | 8 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Войната на Русия в Украйна бе основният натиск върху газовите пазари през 2022 г. като негативните ефекти бяха засилвани от опасенията на търговците. Тези страхове се преляха и на електроенергийните пазари през годината, който бяха допълнително засегнати от спекулативни фючърсни сделки. В момента природният газ в Европа се търгува на безпрецедентно ниско ниво на TTF от 70 евро/MWh заради голямото наличие на газ в хранилищата, алтернативни доставчици и необичайно топлото време, което удря потреблението. Това коментира адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"През 2022 г пазарните участници започнаха да се държат нелогично - спряха да се държат въз основа на рационалността дали има газ, какво е потреблението; просто имаха едни страхове, които надуваха цените до безкрай. Първо беше страхът, че ще спрат доставките; после беше страхът, че няма алтернативни доставчици; накрая имаше страх за физическия пренос - някой взриви газопроводите. Липсата на алтернатива - а се оказа, че алтернатива има - надуваха цените на пазарите и страховете на пазарните участници. Както каза един пазарен участник "страхът от боя беше по-голям отколкото самия бой", защото в момента, в който всички страхове се сбъднаха, цените се сринаха. Това го наблюдавахме през септември, когато цените бяха много високи; през март, когато започна инвазията - пиковете спадат, когато се реализират страховете."

Потреблението в България също е намаляло на около 9 млн. куб. метра от обикновено 12 млн., като няма притеснения от прекъсване или липса на доставки, каза Кискинов. Газохранилището в Чирен е пълно на около 80%, което е на много високо ниво за периода. Този газ е нагнетяван на цени около 150-180 евро/MWh и в един момент ще трябва да започне да се използва, което ще увеличи иначе ниската цена по спотовите пазари, предупреди Кискинов.

"Булгаргаз" в момента снабдява индустрията на 191.36 лв./MWh, а цената за регулирания пазар, одобрена от КЕВР, е 179.33 лв./MWh. Цените едва ли ще надхвърлят 300 евро/MWh през зимата, но ще се придържат към високите нива от 140-150 евро/MWh в зависимост от времето.

Постигането на газово споразумение между България и Турция Кискинов определи като "историческо", като българската страна ще може за 13 години да приема доставки на пет от LNG терминалите в Турция и да получава газ на границата си. Заедно с LNG терминала в Александруполис това само разширява капацитета на доставки за България не само за вътрешно потребление, но и за пренос към останалата част от Европа, добави Кискинов.

Средната цена на електроенергията за 2022 г. е била 494 лв./MWh за базова енергия, а през декември - 482 лв./MWh, което ще оформя базата за ръста през 2023 г. Заради ниското ниво на работа на индустрията по празниците и топлото време цените през първата седмица са около 460 лв./MWh за пикова и 367 лв./MWh за базова енергия.

"През следващите месеци заедно с промяната на времето и повишаване на търсенето е твърде вероятно да достигнем нормалните за този период на годината 800-1000 лв./MWh. Много се надяваме да не видим цени около 1800 лв./MWh, защото тогава цикълът на ликвидност в самата енергетика вероятно ще започне да се нарушава."

Фючърсите за февруари са около 220 евро/MWh, 240 евро/MWh за Q2, които са стартовите нива, а не устойчив тренд.

Цените на вредните емисии сякаш са изгубили донякъде връзката си с газовите и електроенергийните пазари и са на високи нива около 80-85 евро/тон.

Какво може да се очаква от българската енергетика след зимата, как енергийната мрежова свързаност влияеше на цените в региона през 2022 г. и може ли да се случи перфектната буря от рецесия и високи цени на енергията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.