В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ръстът на световните пазари продължава с очаквания за по-бавно повишаване на лихвите

Пазарен коментар на Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, 04.10.2022 г.

14:19 | 4 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ралито на световните пазари продължи втори ден, повишавайки фючърсите на американските индекси и европейските акции, тъй като инвеститорите залагаха, че централните банки може да забавят темпото на затягане на паричната политика. Това каза Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 се повиши с над 2%, като това е най-голямото му повишение в рамките на деня от 12 септември. Туризмът, технологиите и минните компании бяха сред най-големите печеливши, докато по-дефанзивните сектори като храна изостават.

Германският DAX се повиши с близо 3%, а френският CAC 40 с над 3 на сто.

Credit Suisse се възстанови след спада вчера въпреки че публикувана бележка от главния изпълнителен директор не успокои инвеститорите относно несигурността около банката.

Фючърсите в САЩ сочат към ръст след силното пазарно настроение. Договорите за S&P 500 се повишиха с 1,5%, а за технологичния Nasdaq 100 - с 2%. Доходността на държавните облигации се понижи за втори ден.

Доларът се насочи към най-ниското си ниво от 22 септември, като възстановяващият се британски паунд действаше като най-голямото съпротивление и сега се търгува на 1 долар и 13 цента.

Оттеглянето на Обединеното кралство от плана за намаляване на данъците успокои нервите относно фискалните идеи на правителството, въпреки че остават съмнения относно перспективите за валутата.

WTI се повиши до 84 долара за барел след рали с над 5 процента вчера. ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, ще обмислят намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден, когато се срещнат утре, според делегати.

В политиката  - министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс е на поста от по-малко от месец, но животът не става по-лесен за нея.

Премиерът каза, че все още не е взела решение дали обезщетенията за домакинствата ще бъдат увеличени заради ръста на инфлацията. Това беше по-ранно обещание на консерваторите. Но има нарастваща загриженост сред някои депутати, че социалните плащания вместо това ще бъдат свързани със средните доходи - което може да доведе до загуби за семействата.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.