В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Спадът на еврото и британския паунд спрямо долара ще продължи, с колко – зависи от енергийния пазар

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, „В развитие”, 06.07.2022

16:15 | 6 юли 2022
Обновен: 19:07 | 6 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Основните фактори за спада на еврото са свързани с рецесията, а основните страхове са предизвикани от спирането на руския газ за Европа. Икономиката на Европа и без това не е в цветущо състояние, а енергийният пазар вече повече от година е на рекордни стойности. Това притиска много сериозно индустриалната активност и дори я пренасочва към други места, като САЩ.  Опасенията, че руският газ ще спре напълно преди Европа да успее да си напълни хранилищата, са много сериозни, а това ще бъде изключително тежък удар , който ще доведе до тежка рецесия и спад в икономическата активност в Европа. Това каза Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Инвеститорите реагират предварително, като разпродават единната валута и купуват американски долар.

„Паритет между еврото и долара изглежда неизбежен. В момента виждаме тотален срив на европейската валута”, подчерта събеседникът.

Еврото е в дългосрочен низходящ тренд още от 2007-2008 година, от предишната криза. Глобалната финансова криза отключи серия от кризи в Европа и ако погледнем по-дългосрочна графика, ще видим, че при евро-долар има дългосрочен низходящ тренд и това движение, което виждаме в последните дни, просто е продължение на една дългосрочна тенденция. Тя много трудно би се обърнала при сегашната икономическа ситуация.

Единственият фактор, който подкрепя еврото спрямо долара е, че в цената на долара също са включени огромно количество повишения на лихвите, тоест вероятността Фед да не успее да оправдае очакванията да вдигне лихвите до 3,75-4% до края на годината в САЩ.

Няма как подобно поевтиняване на единната валута да не се отрази на инфлационния натиск. В тези пазарни настроения акциите също не се държат много добре и виждаме понижение и там.

Събеседникът прогнозира, че двете европейски валути – евро и британски паунд, ще вървят в посока надолу спрямо долара. Коя ще загуби повече зависи от енергийния пазар.

Що се отнася до решенията, които предстои да вземе Европейската централна банка на предстоящото си заседание, събеседникът посочи, че за ЕЦБ ситуацията е много сложна и за банката няма правилно решение.

„ЕЦБ е в мат”.

Ако започне да вдига лихвите при сегашното състояние на икономиката, това означава да задълбочи проблемите и почти сигурната рецесия. Ако задържи лихвите ниски, ще е убийствено за спестителите.

 

Още за движенията на валутните пазари може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте  тук.