В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Какво ще промени в Колумбия бившият партизанин, който бе избран за президент

студио д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, „В развитие”, 30.06.2022

17:00 | 30 юни 2022
Обновен: 20:24 | 30 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

Колумбия е най-консервативната страна в Латинска Америка и никога досега лява партия не е стигала до това високо ниво да излъчи президент. Сред хората се наблюдава страх, защото се питат как така някой, който е бил партизанин, сега ще се качи на власт и ще стане президент. Това коментира д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Бившият партизанин Густаво Петро бе избран преди дни за първия президент от левицата в историята на Колумбия. Той ще встъпи в длъжност в началото на август.

Петро е свързан с въоръжените групи, но са минали 30 години, от които 15 години е бил сенатор  и се е доказал. Той беше и кмет на Богота, припомни събеседникът.

„Той се е научил, че политика не можеш да правиш сам. Трябва да говориш с другите, дори когато са много различни от тебе”.

В първите си интервюта след изборите Петро каза, че в тази ситуация на война в Украйна, в която има нужда от петрол, нефт, въглища, а Колумбия има най-големите залежи на въглища и ги изнася, трябва да се направи така, че страната да получава дивиденти от природните си изкопаеми и производството си.
 

„Ние трябва да отговаряме на настоящето, а не да мислим за някакво бъдеще , което само ще предопредели една много трудна ситуация”.

Намерението му е да не дава помощи на бедните, а директно да ги включи в държавата с работа, както и в пенсионната система, защото само 12% от населението е част от нея.

„В Колумбия е лукс, привилегия да имаш пенсия”.

Петро искаше да сложи много високи данъци на най-богатите, но ако го направи, те може да избягат от страната, посочи Анета де ла Мар Икономова.

По думите на събеседника официалните медии са против Петро и няма да го оставят на мира. Той беше и заплашен, че ще бъде убит.

Съединените американски щати са проследили много отблизо процесите в Колумбия и според тях ако беше спечелил другият кандидат, то на власт щеше да дойде човек, който не е подготвен да бъде държавник. Президентът Джо Байдън е поздравил Петро за успеха два дни след изборите.

Според събеседника Колумбия в лицето на Густаво Петро може да помогне за разговорите с Венецуела.

„Крайностите на Мадуро може би Колумбия по-добре ги разбира, отколкото който и да е друг в света”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.