В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако има продоволствена криза в света, тя ще е изкуствено създадена 

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, във “В развитие”, 28.06.2022

16:29 | 28 юни 2022
Обновен: 20:20 | 28 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Сегашната ситуация има белези на продоволствена криза, но тя по-скоро е геополитическа и свързана с войната и преразпределението на зоните на влияние. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

В момента сме много далеч от ситуация на продоволствена криза, като икономически взаимодействия и фактори на световното производство. Няма недостиг на храни по обективни причини, подчерта Иванов. “Храна има толкова, колкото да се изхранят, не 9 млрд. души, а 15-20 млрд. население. Всичко друго е въпрос на взаимодействие на геополитическо ниво”. 

Гостът каза, че прогнозите за реколтата в Европа и в Южното полукълбо са за много добри добиви, защото климатичните и производствените условия са добри. По думите му продоволствен проблем може да има заради състоянието на неопределеност, свързана с логистиката, но всичко е въпрос на хипотези. 

“Към момента нищо не показва, че ще имаме гладни  години. Но може да имаме ценово неравновесие. Може да има продължаващ проблем, свързан с нестабилността на енергийния пазар, тоест да преформатира производство, да избутва цената нагоре в следствие на увеличени основни разходи”. 

Още от средата на 2021 година според събеседника наблюдаваме тенденция на увеличаване на цените на храните, като причините изцяло са в нестабилния енергиен пазар, който наблюдавахме. “Всичко започна с тока, последваха проблемите с газа, а войната внесе съвсем друг привкус на извънпазарни мерки, като санкциите срещу Русия, като нарушената търговия с горива в света. Нормално е това да се отрази на световния пазар. От тук нататък вече ситуацията е променена и докато има война и противопоставяне между държавите, няма как да видим нормален пазар”.

"Пазарът трябва да се преориентира спрямо новите условия. В момента имаме относително равновесие".

Постоянно се тиражират апокалиптични послания колко тежка зима ни очаква и как ще скачат цените, но има и обратна хипотеза, че цените дори могат да тръгнат надолу, заяви Владимир Иванов. "Всичко е въпрос на съчетаване на фактори. Не бива да се говори с хипотези и да се чертаят апокалиптични сценарии. Дисбалансирането на света не е пазарно, а е плод на противопоставянето на държавите".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.