В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарите показват апетит към риска и европейските акции започват седмицата позитивно

Пазарен коментар на Лора Райт, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 27.06.2022

16:15 | 27 юни 2022
Обновен: 19:00 | 27 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Европейските акции започнаха седмицата позитивно. Пазарите показват апетит към риска и STOXX 600 е с 0,7% ръст, като всеки сектор от европейския индекс се купува. Това каза Лора Райт, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Минните акции водят ръстовете и това ги повиши с 3% заради оптимизма от китайското възстановяване след локдауните. Продажбите на жилища в Шанхай и Шънджън се повиши миналата седмица в окуражаващ признак за възстановяване". 

Желязната руда поскъпна, фючърсите за кратко минаха 120 долара за тон в Сингапур. 

Фючърсите показват апетит към риск. Фючърсите на S&P са с 0,3% ръст, на Nasdaq 100 - със 0,5% ръст. Американските държавни облигации са нагоре с 3,16%, което е 3 базисни пункта ръст.

Европейските облигации се разпродават на фона на общото избягване на риска.

"Японската централна банка май спечели първия рунд от битката с трейдърите, които скъсяват суверените облигации. Според протокола на BOJ от срещата на 16-17 юни централната банка е убедена, че ще продължи да контролира доходността, въпреки натиска". 

Газът е във фокуса на вниманието, добави Райт. Търгува се на 130 евро за мегават - с 1,5% ръст на европейските цени на газа и 9% ръст за седмицата. Лидерите на ЕС говорят за готовността на общността да се приготви за кризата преди зимата. 

Златото е на 1839 долара за тройунция и се повишава.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.