В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Дори да има корекция при жилищата след вдигането на лихвите, тя няма да е срив

Иглика Йорданова, управляващ директор Colliers International, "В развитие", 10.06.2022 г.

16:21 | 10 юни 2022
Обновен: 14:14 | 14 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарът на имоти в Западна Европа е стабилен с високи обеми, като Германия, Италия и Великобритания записват рекордни стойности през първото тримесечие; в Централна и Източна Европа ситуацията е по-балансирана с очаквания за около 12 млрд. евро инвестиционни обеми през 2022 г. Полша отбелязва сериозен ръст като привлича 56% от всички капитали при бизнес имотите и има увеличение и в Чехия, докато останалата част от ЦИЕ, включително България, отбелязват свити обеми на фона на предходни години. Това каза Иглика Йорданова, управляващ директор Colliers International, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Може да има корекция на някои от по-прегрелите пазари, свързана със жилищни площи, защото има такива, в които доходността от наеми вече не е икономически атрактивна заради повишението на лихвите и плащанията по ипотеки. Няма особено повод за притеснения в региона на Централна и Източна Европа, а конкретно България остава пазарът с най-ниски цени на жилищата... Имаме всички фактори да гледаме спокойно на развитието. Дори да има известно регулиране на цените, няма как да бъде отсъдено като срив."

Според Йорданова имотният пазар в страната е и сред най-достъпните в Европа, а жилищата са едни от най-пренаселените като брой хора в домакинство на кв. метър.

Кредитирането на бизнес имоти е на "много здравословни нива от под 50%" в глобален мащаб, каза Йорданова и добави, че банките са доста по-умерени в сравнение с 2008 г. В България купувачите участват средно с 30% - 35% в закупуването на жилищен имот, но се наблюдава нарастване на стойността на ипотеките, а ръстът на инвестиционното закупуване на имоти вероятно ще бъде охладен през следващите месеци и ще има по-малко покупки "на зелено".

За България първото тримесечие е било слабо, с обеми под 40 млн. лв, голяма част от които в имоти, генериращи доход, като се очаква наваксване след второто тримесечие, каза Йорданова.

Жилищните и индустриално-логистичните площи са сред най-търсените в Европа като има изчерпване на индустриалния продукт. "В България продължаваме да наблюдавамв доста инвестиции в сектора на жилищните имоти, които претърпяват промени и предизвикателства, свързани с ценовия шок върху строителни материали, заплащане на труда, веригата на доставки, и предстояща промяна на лихвените нива."

Повишаването на лихвените проценти от ЕЦБ ще има "плавен" ефект върху имотния пазар и ще отнеме време да се принесе върху ипотечните кредити. "Очакваме забавяне на инвестиционната активност през второто и третото тримесечие за асимилиране на тези ефекти и регулации на пазари. Може да се отвори известна пропаст между очакванията на купувачи и продавачи не само заради ефекта от лихвените нива, но и заради ефекта върху наемните приходи."

Хотелите и търговските площи са пострадали най-много по време на пандемията и при тях се наблюдава завръщане към нормални нива на активност. Обемите на сделки в сектора на офисни площи в Северна Америка са се свили до 18% от общия дял, докато в Европа и Азия се наблюдава продължаващ инвестиционен интерес - съответно 33% и 40% от общия дял. Оптимизмът към този клас активи остава наличен, каза Йорданова.

Най-стабилно и с най-големи обеми се представят индустриалните площи във всички региони, особено заради преместванията на производствата, и може да се очаква малка корекция до 0.25% - 0.5%.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.