В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: България бива "ухажвана" от алтернативни доставчици на газ

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", „В развитие”, 01.06.2022

15:15 | 1 юни 2022
Обновен: 15:07 | 3 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска

След спиране на доставките на газ за България от „Газпром” страната ни е много ухажвана с алтернативни доставки. Всеки иска да доставя на България. Страната ни е привлекателна, защото газът на съседните пазари е евтин, а в Европа е скъп. Това ни прави атрактивен пазар и има оферти отвсякъде. България ще успее да намери алтернативни количества, но е много спорна цената, на която ще ги доставим. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", в рубриката Checkbox на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Общото пазарно усещане на пазарните участници за това как ние сме прекратили отношенията с „Газпром” и нататък ще се оправяме без тях е, че това ще става на съответната цена.   

„Количества изглежда ще има, но те ще са на по-висока цена”.  

България в момента не се снабдява с природен газ от „Газпром” договорно. Иначе можем да кажем, че изглежда са договорени някакви алтернативни количества, които ще влязат чрез физическа доставка на тези два танкера на пристанища, които са извън страната. Оттам чрез суапови сделки всъщност ще бъдат пренесени в България.

„Този газ е пребоядисан, той всъщност идва от Руската федерация – такъв му е източникът”, посочи събеседникът.

По отношение на цената на електроенергията, Кискинов сподели интересния факт, че когато АЕЦ „Козлодуй” излезе в годишния си планов ремонт, цените не се повишиха въпреки очакванията за това. Когато блокът се включи, очакванията бяха цените да паднат, но това също не се случи.

„Това означава, че сме се интегрирали доста добре в регионалните пазари”, изтъкна събеседникът.

Кискинов коментира още, че програмата за подпомагане на индустрията в България се финансира от т.нар. свръхпечалби на АЕЦ „Козлодуй”. Ние много разчитаме на това, че АЕЦ „Козлодуй” ще реализира много добри приходи, за да може индустрията да се подпомага с темпа, който е договорен. Според проекторешение на КЕВР за определяне на цените на електроенергията обаче, на АЕЦ „Козлодуй” е увеличена квотата за снабдяване по регулирани цени.

„Около 300 MWh вече няма да се предлагат на свободния пазар, а отиват на регулирания пазар, за да могат домакинствата да се снабдяват на по-поносима цена. Това ще ощети свръхпечалбите на АЕЦ „Козлодуй”, които трябва да финансират подпомагането. Оказва се, че си режем клона, на който стоим. Ако следващите месеци парите не стигнат, нека да знаем защо – защото няма приходи в такъв размер”.

Събеседникът изрази очакване, че неминуемо ще има катастрофа и трябва да сме наясно къде отиваме. Изключително важно е да разберем каква е политиката за подготовка на страната за зимния период.

„Трябва да се предприемат действия по запълване на хранилището в Чирен, защото на този етап не изглежда Чирен да се захранва с количества за предстоящата зима, а това е много важно”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.