В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Масовите субсидии за горивата не са ефективни мерки срещу инфлацията

Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg First Word, "В развитие", 24.05.2022г.

14:58 | 24 май 2022
Обновен: 18:33 | 24 май 2022
Автор: Таня Жекова

Данъчните облекчения и премахването на такси върху горивата не са ефективни мерки срещу инфлацията. Напротив, те задълбочават проблема като окуражават търсенето и увеличават още повече цените. Това коментира Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg First Word в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Да, всички ще пострадат от инфлацията. Но не мисля, че сегашната стратегия е правилната. Правителствата трябва да намерят начин да намалят търсенето, а не да окуражават хората да консумират повече. Единственият начин по който можем да се справим с инфлацията в горивата е да започнем да намаляваме търсенето“, категоричен е той.

Според него някои хора и бизнеси наистина изпитват трудности да се справят с настоящата обстановка без държавни помощи, но тази помощ трябва да е насочена наистина само към най-нуждаещите се, а не към всички.

„Има хора, които са в по-трудна ситуация от други . Хора, които разчитат на коли и живеят в далечни райони. В момента виждаме рекордни цени, но помощта трябва да се е насочена към тези, които най-много се нуждаят, за да може тя да има по-голям ефект“, казва той.

Г-н Лий отбелязва, че Международната агенция по енергетика е направила списък с 10 стъпки, които могат да намалят използването на петрол и дизел в развития свят. Те включват обявяване на дни без коли, намаляване на трафика в центъра на градовете, предлагане на по-ниски цени за градски транспорт. Нито една от тези стъпки не е била приложена все още.

Той също добавя, че настоящите проблеми с цените са следствие на реални проблеми с количествата горива, които са налични в момента по света. Това е отчасти структурен проблем, тъй като след Covid пандемията изгубихме част от капацитета си за рафиниране, търсенето е по-високо от предлагането, коментира той.

„В момента цените са бърза доставка са много по-високи отколкото тези са доставка след 2-3 месеца. Това ни показва, че в момента има големи липси, че няма много запаси и трябва да се опитаме да ограничим търсенето. Дори и в момента внасяме в Европа петрол от рафинерии в Индия или Близкия изток и този проблем няма да как да се разреши бързо чрез увеличаване на доставките, защото няма капацитет“, предупреждава Лий.

За потребителите започва период на високи цени и затова „трябва да намалим потреблението. Ако всеки използва малко по-малко, колективно ще можем да свалим търсенето, но правителствата работят в обратната посока и удължават проблема“, казва той.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.