Къде е България в новия Каспийско-Черноморски път за превоз на товари от Китай

доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС, „В развитие”, 09.05.2022

15:30 | 9 май 2022
Обновен: 13:50 | 12 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Китай от доста години работи по диверсифициране на пътя на своите доставки към Европа и към света като цяло. Стандартният път за доставки си остава морският, а страната има пет пристанища, които са в топ 10 като брой обработени товари. Това каза доц. д-р Борислав Арнаудов, научен секретар на Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката" в УНСС, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Стандартният морски път преминава през Южнокитайско море, Индийския океан, Арабския полуостров и Суецкия канал към Средиземноморието.

„Обикновено този път е от порядъка на 35-40 дни”.

Китай инвестира в пристанища по този път, взима ги на концесия или инвестира в съответната инфраструктура, за да диверсифицира веригите си на доставка. Най-значимата от тях е т.нар. „Северен коридор” от Китай през Русия, Беларус и Полша към Западна Европа.

Войната промени това, което се случва с тази верига на доставки. Самите спедитори избягват да работят през руски пристанища и отказват да правят резервации по това направление, въпреки че все още пътуват влакове, посочи доц. Арнаудов.

„Резервациите по това направление са намалели с 40%”.

Така трафикът се пренасочва през обиколни пътища и затова започна свързването на Каспийския с Черноморския басейн. Каспийско море се развива много добре през последните години и има инвестиции, отново от китайци.

България задължително трябва да се включи, ние сме транзитна държава и сме гранична държава както на Черноморския басейн, така и с Турция. България трябва да се включи и в железопътната линия през Босфора и Одрин към Сърбия. България трябва да инвестира не само в железопътна инфраструктура, но и в терминална и пристанищна инфраструктура, където ще става прехвърлянето на товари от единия на другия вид транспорт, подчерта събеседникът.

„Обемите, които се превозват с морския транспорт, не могат да бъдат сравнявани с железопътния, но жп транспортът е алтернатива, която е устойчива във времето”, посочи още доц. Арнаудов.  

Още за мястото на България в новия Каспийско-Черноморски път за превоз на товари от Китай може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.