В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Седмица на затягащи се санкции, намеса на централните банки и грижа за бежанците

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, във "В развитие", 14.03.2022

17:30 | 14 март 2022
Обновен: 19:49 | 14 март 2022
Автор: Галина Маринова

Днес е 19-тия ден от началото на войната в Украйна и все още няма пробив на дипломацията. Налице са 2,4 млн. бежанци и нестихваща съпричастност на международната общност. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. "Чрез кампанията на БЧК в помощ на Украйна вече са набрани над 3 млн. лв, както и тонове храни и хигиенни материали, част от които вече пътуват или са пристигнали в Украйна". 

Някои от международните съюзници (САЩ и Великобритания) нанесоха може би един от най-сериозните удари след замразяването на активите на централната банка. Става дума за забраната на нефт и природен газ от Русия. ЕС обяви намерението си да стане независим от вноса на руски енергоизточници по-бързо от предварително планираното - до 2023 този внос трябва да бъде намален с две трети в сравнение с предходната година. Вместо това ще се използва повече природен газ и ще се използват повече ВЕИ източници. Тези мерки със сигурност ще оказват силно влияние на руската икономика, както и на възможността Путин да финансира своята военна машина. 

Суровинните пазари реагираха спрямо очакванията, без особена изненада. Има много голяма волатилност, не само на цената на петрола, но и на други суровини и хранителни стоки. 

ЕЦБ взе важни решения, свързани с програмата за покупка на активи. Тя ще бъде намалена по-скоро от очакваното. След временното увеличение през април, в края на юни отново ще бъде намалена програмата за изкупуване на облигации до 20 млрд. евро. Първоначално това се очакваше да се случи в началото на ноември. тоест, имаме по-бързо излизане. Очаква се програмата да приключи през третото тримесечие на тази година. В същото време председателят Кристин Лагард заяви, че първото повишаване на лихвите заяви, че може да се случи "известно време" след изтичане на срока. 

Прогнозата за инфлацията бе повишена до 5,1% за тази година, като преди това се очакваше да е доста по-ниска - 3,2%. Очакванията за следващата и по-следващата година остават на нива около 2%, което звучи доста оптимистично на фона на войната в Украйна. 

Централните банкери на Полша, Чехия и Унгария взеха решения за подкрепа на местните валути. Централната банка в Будапеща повиши основната лихва с три четвърти пункта до 5,33%, което е най-голямото повишение от 2008 година насам. Оказа се, че е по-високо и от очакваното от експертите. Полската централна банка през миналата седмица осъществи три интервенции на пазара. Чешката централна банка също осъществи интервенция, но ще са нужни по-агресивни действия от централните банки, за да подкрепят своите валути, каза Попов. 

Как Руската централна банка действа в условията на настоящата криза? Какво да очакваме през тази седмица?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.