Цените на суровините може да са прекалено високи заради бързата калкулация на риска

Красимир Йорданов, основател и анализатор, KY Research, "В развитие", 11.03.2022 г.

17:00 | 11 март 2022
Обновен: 13:14 | 14 март 2022
Автор: Даниел Николов

Доларът поскъпна поради общата несигурност и покачването на суровините, които се търгуват във валутата, а волатилността на европейските и американски пазари на акции продължава. Демографската криза и прекратяването на стимулите ще действат като дефлационни фактори, но един продължителен конфликт в Украйна допълнително ще засили инфлацията. И Федералният резерв в САЩ, и Европейската банка обявиха мерки за директна борба с инфлацията чрез затягане на паричната политика. Това заяви Красимир Йорданов, основател и анализатор в KY Research, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Ако стагфлацията е породена от цените на енергоизточниците - енергийните суровини се качиха изключително много, ефектът на войната може би е до някаква степен калкулиран и оттук насетне полето за увеличение е може би ограничено. Всичко зависи от развитието на войната в Украйна."

Оскъдни в момента суровини като злато и никел поскъпват и са много добра защита срещу инфлационните тенденции, но трябва са се внимава дали цените им вече не са прекалено високи заради калкулирания в тях риск, предупреди Йорданов.

Ръстът при цените на енергийни и хранителни суровини ще окаже негативен натиск върху други сектори като туризъм, луксозни стоки.

Мерките за затягане и на ЕЦБ и на Фед може да не се окажат достатъчни и да се пристъпи към по-рязко повишаване на лихвите дори и с над половин процентен пункт, каза Йорданов и добави, че Фед в момента има и политическата подкрепа да предприеме подобни стъпки.

"Дж. Пауъл има изцяло политическата подкрепа за затягане на монетарната политика и няма никакво значение дали пазарите на акции ще се сринат или не... Всички вярваха, че централната банка ще продължи с разхлабената парична политика, но както видяхме не е така."

Голямото покачване на хранителните суровини ще има особено голям ефект в по-бедните страни в Африка, Близкия Изток, Латинска Америка и може да доведат до размирици в регионите.

Ефектът от военните действия е по-силен на европейските пазари заради енергийната зависимост на континента от Русия.

"Дори и да се сбъдне оптимистичният сценарий на Европейската комисия за намаляване на газа от Русия с две трети, това означава по-скъпа електроенергия", каза Йорданов и добави, че това ще оскъпи особено германската продукция, която до момента се радваше на изключително ниски цени на природния газ.

Изваждането на Русия от международните индекси може да увеличи теглото на други развиващи се пазари, но решението за увеличение на капиталовите потоци ще зависи от цялостното състояние на отделните региони, където в момента има натиск за разпродажби.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.