В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените на енергийните пазари вече зависят от военните действия, а не от логиката

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 09.03.2022 г.

16:11 | 9 март 2022
Обновен: 18:14 | 9 март 2022
Автор: Даниел Николов

Нахлуването на Русия в Украйна предизвиква движения на енергийните пазари, които понякога не почиват на логични причини. Цените вече зависят от военните действия и какви санкции ще бъдат наложени, а не от фундамента, въпреки преминаването на първоначалния шок. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В момента не можем да кажем какъв е пазарът, защото той се движи от непазарни причини - война, санкции, застрашаване на газовите доставки."

Цените устойчиво се покачват, като едновременно с това се сринаха цените на въглеродните емисии от исторически пик от 95 евро до 69 евро в сряда. Това може да се дължи на излизане на спекулативен капитал от пазарите на емисии, коментира Кискинов.

"Другото възможно обяснение е, че се чака криза на производството и разрушаване на веригите на доставки."

Различните по посока движения на двата пазара може да показва, че вече не съществува връзка между емисиите на парникови газове и цената на електричеството, добави Кискинов.

Цените на електроенергията са били по-високи през уикенда (666 - 633 евро/MwH), отколкото в понеделник (607 евро/MwH), а след изказване на президента на Франция Макрон за енергийните доставки цените за "Ден напред" достигат 839 - 987 евро за доставка във вторник; за сряда са реализирани цени 647 - 686 евро, а спадът се обяснява с преминаването на ефекта от думите на Макрон, каза Кискинов.

Заради вноса от Гърция, напълно заетите капацитети по границите и липсата на възможност да бъде изнесена повече енергия, в България се отбелязват по-ниски цени с около 50 евро в сравнение с Румъния и Унгария.

Фючърсите за ток в Унгария вече са на нива от 458 евро за април (при цени от около 200 евро преди инвазията), като такива нива може да се очакват дългосрочни; подобен тренд има и за природния газ.

Запасяването с ресурси и натиска от ЕК газовите хранилища да бъдат запълнени на 90% до началото на следващата зима означават, че много трудно можем да прекъснем зависимостта си от Русия, а според пазарни участници това е практически невъзможно, коментира Кискинов.

"Водещите участници на пазара не очакват Русия да спре газовите доставки и ЕС да наложи едностранни ограничения."

Правителството възнамерява да компенсира индустрията с 75% от разликата над 185 лв/MwH за февруари и март - парите ще бъдат изплащани чрез търговците и Фонд сигурност на електроенергийната система и ще дойдат от държавната енергетика.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.