Шоковете на енергийните пазари през 2021 г. тепърва ще се пренасят в икономиката

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 29.12.2021 г.

16:05 | 29 декември 2021
Обновен: 14:32 | 4 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Изминалата година бе безпрецедентна като цени на енергията, мерки за подкрепа на бизнеса и движения на енергийните пазари, които едва ли ще се успокоят преди средата на 2022 г. Пазарите са били под влияние на фундаментално различни фактори през различните месеци - като цени на природния газ, емисии на парникови газове, липса на вятър за ВЕИ - и много често ценовите нива не са били водени от логика, а от чисто изнервеното състояние на участниците. Това коментира адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в обзора си за годината на енергийните пазари в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Пазарите имат нужда от успокоение... Трябва вече не страхът и алчността, а фундаменталните фактори - потребление, производство, търсене - да започнат отново да влияят на енергийните пазари. Пазарните участници свикнаха с тази невротичност на пазарите, от което трудно могат да бъдат излекувани."

В коментар за мораториума за цените на тока и компенсациите за индустрията в България, Кискинов заяви, че мораториумът е погрешен начин за влияние върху пазара, тъй като ще доведе до дефицити в енергийната система. 

"Ако мерките за индустрията доведат до стабилизиране на цените на продукцията, това би бил добър ефект. Бизнесът твърди, че помощта трябва да покрива разликата между прогнозната цена и цената за месеца - но цената на произвежданата продукция ще бъде ли цената, на която трябва да е, според нормалните пазарни обстоятелства? Трябва да се внимава и балансирано да се подкрепя индустрията."

Мораториумът едва ли ще бъде вдигнат преди определения край от март 2022 г. заради страховете от социално недоволство, но мерките за подпомагане ще подкрепят енергийните предприятия, които са най-много изложени на рисковете от него. "Не се замрази цената на природния газ, вероятно защото се отразява по-малко пряко на домакинствата" и създава способи за вътрешно разплащане в енергийната система, каза Кискинов.

Шоковете през 2021 г. са показали, че от енергийните пазари може да се очаква всичко, и нищо, което се случва в икономиката, не остава без отражение в енергетиката, коментира Кискинов. 

"Когато напечаташ много пари и ги излееш в икономиката и се държиш все едно нищо не се е случило, то започва да се случва на фундаментално ниво - инфлацията започна да се появява на енергийните пазари, те започнаха да се държат нелогично. Не успяхме да видим кризата от коронавируса и затварянето на икономиките във финансовия сектор, в акциите, в бюджетните дефицити - видяхме я във фундамента на енергийните пазари. Тепърва ще видим как този шок на енергийните пазари се пренася в световната икономика."

Какво още се случи на енергийните пазари през 2021 г. и какво може да се очаква през 2022 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.