В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Клеман Бон: През следващите месеци ще има одобрен текст за минимална работна заплата в ЕС

Клеман Бон, държавен секретар по европейските въпроси на Франция, във "В развитие", 23.12.2021

20:00 | 23 декември 2021
Обновен: 22:09 | 23 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Приоритет на Европа е да бъде по-ефективна.Това каза Клеман Бон, държавен секретар по европейските въпроси на Франция, за предаването "В развитие" в отговор на въпрос на репортера на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Чешмеджиев. "Идеята не е да се разрастваме максимално бързо, без критерии и изисквания".

"Ние променихме критериите за присъединяване, така че да са по-изискващи. Не само да са приети европейските текстове, а и те да се прилагат ефективно. Затова някои страни ще напреднат, а други ще изостанат в процеса на преговорите. Защото за ЕС се изисква ангажимент. Не во веки веков, но за един продължителен период от време. Следователно трябва гаранциите да са налице. Няма нужда от бързане. Това важи и за Северна Македония и за целия процес на разширяване". 

Преди да се финализират преговорите, като тези със Сърбия и Черна гора, трябва Европа, самият Eвропейски съюз вече да се е реформирал. В институционален план и от гледна точка на някои политики, каза Бон.

"На нас не ни липсват изисквания към Западните Балкани. Да сме ангажирани в дискусионните процеси и в решенето за приемане, ако се е стигнало до там, е важно за стабилизирането на региона. Това е в интерес и на мигрантската криза. Същото важи и за разширяването на "Шенген" с нови европейски държави".

"Смятам, че Европа трябва да има граници, които да са ясни и охранявани. Следователно, мисля, че в рамките на няколко години процесът за разширяване със Западните Балкани ще бъде приключен. Защото до тогава ние ще сме реформирани и защото до тогава тези държави ще бъдат готови. И тогава ще можем да кажем - там свършват границите на Европейския съюз. Това е важно, и за съставянето на мигрантска политика, и за съставяне на политика относно защитата на границите, и за яснота на гражданите на европейския проект", допълни Клеман Бон.

"Няма прибързване, но не трябва и да се бавим". "Това да не бързаме да започнем преговори на всяка цена го разбирам, но да изгубим динамиката на реформите в региона би било жалко".

Относно законодателството, предвиждащо минимална общоевропейска заплата, Бон каза: "Ние имаме нужда от една Европа на равенство и социална Европа".

"Това е един деликатен въпрос, защото имаме различни икономически модели и сме в различна икономическа ситуация. Нивото на заплатите, нивото на доходите са много различни". "Да говорим за това, че трябва да има еднакви правила примерно за Люксембург и за България е грешка, както в икономически, така и в социален план. Но вярвам, че през последните години успяхме да доближим политическите си възгледите за този въпрос. Ако пазарът е базиран единствено на конкуренция, без социални правила, това ще предизвика оспорване".

Това е деликатен въпрос от гледна точка на изнесените услуги в България, съгласи се Бон. "Знам че това е деликатен въпрос от гледна точка на Пакета за мобилност. Разбирам добре това. Това са важни сектори за икономиката на България, но бих казал, че е нужно да фиксираме лимити и правила срещу този социален дъмпинг, без разбира се, да стигматизира някоя страна". 

Тези правила, според Бон, трябва да се "фиксират срещу практиките на определени работодатели, които не са социални и отговорни". В противен случай "ние бихме застрашили европейския единен пазар, който е важен за нас и с който България е силно свързана".

"Въпросът за аутсорсинг секторът е сложен, както и за минималната работна заплата. Вярвам че с еволюцията на възгледите на някои страни по въпроса, но и с подкрепата на България, ние ще успеем да се справим".

Това няма да бъде конфликт между Изтока и Запада, убеден е Клеман Бон. 

Що се отнася до равенството в заплащането на мъже и жени събеседникът каза: "Има много важни текст, върху които ще постигнем съгласие по време на френското председателство на Европейския съюз. Той касае прозрачността при заплатите. Той бе предложен миналата пролет. Върху този текст, мисля че ще постигнем резултат в рамките на председателството на Франция. Това не е текст, който гарантира равнопоставеност в заплащането, но това е крачка в правилната посока. Като се публикуват стойностите на заплатите, въпреки че има различни правиа в различните предприятия, ако има разлика между мъжете и жените с еднаква квалификация и ако разликата е в рамките на 20-30%, както е в някои страни, това не е съвсем оправдано. И предприятията трябва обяснят това и да го поправят. Ние сме въвели такава мярка във Франция и ще е добре ако тя се развие на европейско ниво".

Гледайте целия коментар във видеото.