В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има шанс след четири години нови политически партии да сменят сегашните нови, а дори и старите

Д-р Милен Любенов, катедра "Политология", Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски", във "В развитие", 29.11.2021

16:20 | 29 ноември 2021
Обновен: 16:38 | 29 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Намираме се в етап на много сериозно преструктуриране на българската политическа система. Това каза д-р Милен Любенов от катедра "Политология" на Философски факултет, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Ние не сме имали такъв период в нашата история - толкова интензивно да навлизат нови партии. 

"И то не просто нови партии, а партии, които печелят избори и то на два пъти в рамките на тази година - "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". Въпросът е дали тези партии ще успеят да се институционализират в партийната система или ще бъдат краткотрайни".

"Много важна е перспективата, която си дават самите лидери на тези политически партии", уточни гостът. Той отбеляза, че "за ИТН е ясно". Слави Трифонов е човек, който се занимава с шоу бизнес, а те самите са казвали, че са влезли в политиката "просто така", а не защото им се занимава с това. Но при "Продължаваме промяната" е "по-интересно". 

"Дали ще бъде създадена партия и дали проектът "Продължаваме промяната" ще бъде дълготраен, зависи най-вече от желанието на двамата лидери. От това дали искат дългосрочно да се занимават с политика. Ако си поставят дългосрочен хоризонт да се занимават с политика, това би била първата гаранция, че един такъв проект може да бъде успешен. Може обаче да искат, чисто ситуационно, да се свърши определена работа (дори и само заявените реформи да направят, това също ще е нещо значимо). Ако гледат чисто конюнктурно и отново да се върнат в професиите, където се чувстват силни, то моята прогноза е, че след още четири години ще видим нови политически партии, които да заменят сегашните нови, а дори и старите". 

На въпроса "Има ли равнопоставеност между участниците в преговорите, независимо от представянето им на последния, извънреден изборен вот?" политологът заяви, че "няма как" да няма равнопоставеност. 

"Защото това ще бъде "минимално печеливша коалиция". Това е един политологичен термин, който означава коалиция, съставена от няколко партии, като всяка една, ако оттегли подкрепата си, то ще загуби своето мнозинство. В този смисъл, ако която и да е от четирите политически партии оттегли подкрепата си, няма да имат 121 мандата. Това е гаранция, че всяка една от тези партии ще бъде значима и ще има сериозна тежест в това управление". 

Всяка една партия ще има еднаква тежест за стабилността на правителството. В последствие, при разпределението на ресорите, всяка от тези политически партии ще трябва да се ангажира с конкретен ресор и министерство. Тя ще носи политическата отговорност за него, обясни гостът. 

"Ние видяхме една програма с много сериозни приоритети, които не могат да се свършат дори за цял един мандат. Започнаха обсъждане по конкретни политики в 18 експертни групи, за да намерят какво ги обединява и да изгладят различията. Следващата стъпка, което поне към момента не виждам, ще бъде приоритизиране в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Това ще покаже каква ще бъде философията на управлението, защото един важен приоритет може да тегли всички останали въпроси". 

Към момента борбата с корупцията и върховенството на правото извеждат приоритетни. Счита се, че ако в България бъде извършена реформа в прокуратурата, ако има гарантирано върховенство на правото, това вече ще бъде гаранция и за икономическо развитие и за външни инвестиции, каза д-р Любенов. "Може би това е приоритетът на приоритетите". 

Има ли нещо необичайно и ново в начина, по който се водят преговорите за съставяне на правителство? При какви условия политическата отговорност за следващото управление няма да бъде размита? Как може да се гарантира по-тясната ангажираност на политическите партии с управлението и "много ясно носене на политическа отговорност"? Защо най-добрата позиция за ГЕРБ и ДПС в момента е в опозиция? Как ще се отрази вътрешната нестабилност на някои от коалиционните партии върху стабилността на бъдещото правителство? Защо е много важно за "Продължаваме промяната"като политически субект да създаде бързо политическа партия и какви са уроците, които могат да научат от НДСВ?

Повече вижте във видеото.