Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

НАП: Няма да се отлага с година данък уикенд

Бизнес старт, 12.02.2016

09:43 | 12 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Росен Бъчваров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Росен Бъчваров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На вчерашната среща в Министерство на финансите беше взето решение да се предприемат две съществени мерки – да се поиска дерогация от Европейската комисия, и поне по отношение на превозните средства да бъде законово фиксиран по-малък размер на данъчния кредит, и още в близките седмици или месеци да се приеме законодателство, с което да се урегулира по един по-прост нормативен начин облагането на непаричния доход на физическите лица. Това коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е постигнат консенсус с бизнеса за прилагането на данък „уикенд“. То няма да бъде отложено с една година. „Ние продължаваме да очакваме в справките си декларации компаниите да разпределят съотношението лично и служебно ползване по отношение на тези активи и съответно да начислят и внесат данък за лично ползване“, заяви Бъчваров. Целта на НАП е да насърчи бизнеса да изпълнява законовите изисквания сам. 

По отношение на очакванията от Брюксел Бъчваров посочи, че оптимистичният вариант е до края на тази година да има уредба, която казва, че когато си купувате автомобил като юридическо лице, ще може да ползвате под формата на данъчен кредит 50% от ДДС.  

Според консервативните прогнози на НАП очакваните приходи от данък "уикенд" за хазната ще възлязат на минимум 100 млн. лева.

Вижте целия разговор: