Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Investor.bg на 20 - процесът на създаване на медийна грамотност

Десислава Попова, зам.-главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“ 27.10.2021

13:00 | 27 октомври 2021
Обновен: 15:48 | 27 октомври 2021
Автор: Михаил Митев

Началото на Investor.bg е през 2001 година като сайтът е пионер с това, че е първият безплатен източник на финансова информация у нас. Почти веднага е създаден и форумът на Инвестор – общност на хора с интереси в сферата на инвестициите. До ден днешен е активен източник за вдъхновение на журналисти. Това заяви Десислава Попова, зам.-главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През 2004 г. Investor.bg организира първото предлагане на акции в България и това е първото IPO на технологична компания в региона, като са привлечени над 1 млн лв. Продължава да бъде пионер и в редица области като през 2006 г. е създадена и „своеобразна социална мрежа“ – zip.bg.

“За сравнение в това време Facebook излиза извън пределите на студентските общности в САЩ и е затворена социална мрежа. Почти едновременно с Facebook започват проекта за социална мрежа.“

Тази година е имало разследване по тема, тръгнала от форума, за нерегламентираното предлагане на акции без одобрение на Комисия по финансов надзор (КФН). След сигнала е направено разследването от екипа на Investor.bg и в последствие КФН е санкционирала въпросната компания. 

Една от най-четените статии в сайта от 15 години насам е „Металът, който е три пъти по-скъп от златото“. Става въпрос за металът иридий, който към момента на писане март 2021 е струвал 6 000 долара за тройунция. Металът не се търгува публично на борси, много е ограничен и се ползва за производство на екрани.

Друг популярен материал е за космическата надпревара."Илон Мъск блокира достъпа на Русия до доходоносния космос". В Русия липсват частни инвестиции в сектора, затова той започва да изостават от Мъск и останалите конкуренти в сектора.

Също четена статия е и от март 2020 „Невиждано до скоро коронакризата доведе до лихви по влоговете“.

Читателите предпочитат повече анализи, отколкото новини. Материал от 2006 г. „Как да разчитаме баланс“ обяснява какво са пасивите, активите, как се образуват коефициенти съотношения за борсовата стойност. 

Investor.bg се опитва да създава медийна културна грамотност като пуска истински новини. Гостът заяви, че трябва да се проверяват добре източниците и да се разчита на повече от един източник.

„По-добре да бъде вярна, отколкото да сме първи, но не и точни.

За 20-годишнината си медийния сайт проведе Академия за финансови анализатори. В рамките на нея главният редактор Бойчо Попов изнесе серия от лекции пред студентите на тема финансова и бизнес журналистика. Лекциите са достъпни по всяко едно време на сайта. Цялата академия приключи с национален конкурс за есе на икономическа тема като вече има и победител. Наградата включва пълна стипендия за Магистратура по финанси във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и стаж в Investor.bg. 

На 2 ноември ще има и специално събитие, с което ще бъде отпразнуван рожденият ден - бизнес дискусията Investor 20. Тя ще събере експерти на няколко основни теми. В първия панел ще бъде обсъдена трансформацията на бизнеса и технологиите, усилената дигитализация по време на пандемията, развитието на смарт технологиите, голямото скъсяване на веригата за доставка и що е то икономика на дефицита. Във втория панел за зелената икономика – възможна ли е въглеродната неутралност и дали амбициозните еко цели не носят риск. Третият панел ще бъде свързан с онлайн търговията и до колко е спасение за търговците в пандемията. Дискусията ще започне от 13:00 часа и ще се проведе в хотел Hyatt Regency Sofia, като паралелно с това ще се излъчва и на живо на Investor.bg и Investor Media PRO.

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да видите тук