Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Близо 15% от фирмите в ритейл сектора са фалирали заради пандемията

Аксиния Баева, член на УС на БРА (Българска Ритейл Асоциация), „Бизнес старт“, 22.10.2021

11:03 | 22 октомври 2021
Обновен: 11:10 | 22 октомври 2021
Автор: Александра Попова

По данни на Българската Ритейл Асоциация, в която членуват малко над 100 фирми, от началото на пандемията около 10-15% от компаниите в сектора са фалирали и след това не са могли да рестартират дейността си. Малкият бизнес в България, който представлява 90% от компаниите в страната, пострада най-сериозно заради липсата на дигитални решения. Това каза Аксиния Баева, член на УС на БРА (Българска Ритейл Асоциация), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Ние от ритейл сектора приветстваме въвеждането на „Зеления сертификат“, тъй като това е пътят, по който трябва да вървим. Проблемът беше с въвеждането на заповедта от днес за утре. По тази причина поискахме малка отсрочка, за да може да реорганизираме работата си и да отговорим на изискванията на заповедта".

От думите на госта стана ясно, че не повече от 10% от хората в ритейл сектора са ваксинирани, като извън София процентът е по-нисък. Проблемът е свързан с липсата на доверие в процеса на ваксинация. В началото на лятото от „Българската Ритейл Асоциация“ изпратихме писмо до Министерството на здравеопазването с предложение да помогнем за това да се повиши доверието към ваксинацията.

"Кампаниите по ваксинация трябва да бъдат направени на национално ниво. Когато става въпрос за работа с много хора, трябва да има последователна комуникация".

Убедена съм, че комуникацията трябва да бъде на няколко нива – от една страна са медиите, а от друга срещи с експертите по места, където трябва да бъде разяснено защо хората трябва да се ваксинират.

"В момента ритейл секторът е подготвен както във физическите, така и в онлайн магазините. На първо място остава грижата за здраветото на служителите и клиентите, което означава поддържане на много висока хигиена".

Ситуацията със забавянето на доставките е критична. През лятото бяха блокирани доставките от фабриките на Shimano, като на целия пазар нямаше велосипеди. Много марки за обувки и дрехи с фабрики във Виетнам отказаха голяма част от поръчките. Фирми, разчитащи само на по-малък кръг марки, които доставят от далече, може на пролет да останат без стока, смята Аксиния Баева.

Друга тема от разговора бе високата цена на тока и нейният ефект върху ритейл индустрията.

Високата цена на тока се отразява на печалбите на фирмите и спира развитието й. В момента част от бюджета, който е отделен за реновиране на магазините и бонуси за служителите, трябва да бъде използван, за да си плащаме тока.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.