Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Фирми от текстилния бранш са получили 3-4 пъти по-високи сметки за ток напоследък

Миглена Христова, член на управителния съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 19.10.2021

12:00 | 19 октомври 2021
Обновен: 16:17 | 19 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Приблизително 20 членки на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК) ще се присъединят в София към днешния Национален протест срещу високата цена на електроенергията. Останалите организации, които са членове на БАТОК, ще участват в протести на местно ниво извън София. Това заяви Миглена Христова, член на управителния съвет на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов. 

“Към момента плащаме три пъти по-висока цена за електроенергия, отколкото през изминалата година.” 

Миглена Христова заяви, че текстилната индустрия инвестира в зелена енергия чрез инсталацията на соларни панели. За съжаление към момента това не е достатъчно, за да покрие нуждите на сектора и да компенсира загубите. Тя посочи, че текстилните предприятия имат сключени договори за 3 до 4 месеца напред със своите клиенти и дори няма как да променят цените. 

“Големите фирми ще се опитат да гравитират около нулата, да не са на загуби..много от тях ще бъдат затворени, очаквайте масови фалити на малки, а и на големи предприятия.”

Основните фактори при ценообразуването в текстилната индустрия са цената на енергията и на труда. Христова посочи, че до момента дори цената на конците за шиене и кашоните се е увеличила три пъти. Тя спекулира, че приблизително 20% от общите разходите отиват за електроенергия. 

Миглена Христова коментира и рекордната цена на памука.

“Браншът в България е насочен към ишлеме. Ние не купуваме плата в голяма част от случаите. Неговата цена не влиза в нашите разходи. Но това е разход на клиента, което пряко ще ни засегне и ще се образува натиск да намалим цените.” 

Тя посочи, че исканията на БАТОК са за намаляване на цената на електроенергията със 75%, което се припокрива с исканията на АИКБ. Христова даде и своя коментар по темата, че големите модни марки като “Benetton” смятат да преместят своите производства от Южна Азия и да се насочат към Турция, Египет Тунис, Сърбия и Хърватия.  

“България има капацитета да поеме част от тези производства, но забележете, че с изключение на Хърватска останалите държави са с по-ниска работна заплата. Пак се търсят евтини производства”.

Проблем за бранша все още остават ниската заплата и липсата на работна ръка. Според нея, причината е, че занаятчийските професии не са привлекателни за новото поколение. 

“Младите хора искат да работят с хардуер и софтуер, а не да правят нещо с ръцете си.” 

Въпреки всичко тя изрази надежди, че и в тези традиционни отрасли заплатите скоро ще се вдигнат, защото в България се произвеждат по-висок клас дрехи.

Целият разговор вижте във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук