Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

ЕС ограничава диференцираните ставки на ДДС, у нас предлагат нови

Валентина Василева, данъчен консултант, "Глобал Такс", в ефира на “Бизнес старт”, 03.09.2021

13:20 | 3 септември 2021
Обновен: 16:19 | 5 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Министерството на финансите и Националната агенция за приходите са категорично против въвеждането на нови редуцирани ставки по ДДС. Мотивът им е, че Европейският съюз върви към уеднаквяване на облагането с ДДС. Това заяви Валентина Василева, данъчен консултант, „Глобал Такс“, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Ден по-рано, на 2 септември, бюджетната комисия в парламента организира публична дискусия за пет проекта за промени в ЗДДС, внесени в Народното събрание. Част от текстовете са свързани с въвеждането на нови диференцирани ставки – например, депутати от „Има такъв народ“ предлагат 9% ДДС за плодове и зеленчуци, а „БСП за България“ - 9% ДДС за лекарства. Други предложения са за повишаване на задължителния праг за регистрация по ЗДДС, който в момента е 50 000 лв.

Текстът на „Има такъв народ“ е твърде общ, защото не уточнява дали става въпрос за търговия със сурова, непреработена продукция или за преработени и консервирани продукти. Нужно е да се прецизира предложението, коментира Василева.

„До момента намаляването на ДДС ставката не е довело да спад в цената на нито един продукт – нито на храната в ресторантите, нито на книгите, нито на бебешките пелени.“

Въвеждането на нови диференцирани ставки кара останалите браншове да се чувстват пренебрегнати и ощетени, но в крайна сметка това е въпрос на политическа воля, добави събеседникът.

В бюджетна комисия министърът на финансите Асен Василев заяви, че темата за отпадане на редуцираните ставки е обсъждана на едно от последните заседания на ЕКОФИН (Съвета на ЕС по финансови и икономически въпроси). В интернет страницата на ЕКОФИН е налична информация от заседанието на 18 юни, където участниците са обсъждали промени в директивата за общата система на ДДС в ЕС. Страните членки обаче до момента не са постигнали консенсус по предложението на ЕК от 2018 г., показва обобщението от резултатите от заседанието (вижте повече тук)

Сред обсъжданите предложения е до 2035 г. да отпадне възможността за прилагане на намалена ДДС ставка за изкопаеми горива (вкл. природен газ), дърва за огрев, химически пестициди и химически торове. А нулеви и и т.нар. супернамалени ставки (под 5%) ще бъдат възможни само за стоки от първа необходимост и ясни публични политики – храна, вода, лекарства и медицински продукти, транспорт, соларни панели и някои културни дейности. (Вижте повече тук.)

Единственият консесус между парламентарните групи в 46-ото Народно събрание се очертава по предложението временната ставка от 9% ДДС за книгите и учебниците да се превърне в постоянна. В четвъртък зам.-председателят на бюджетната комисия Георги Ганев заяви, че дори с намалена данъчна ставка на 9%, средната цена на книгите за последните 12 месеца се е вдигнала с над 8%, което ги поставя сред 10-те най-поскъпнали стоки за периода. Според Василева обяснението на издателите вероятно ще бъде свързано с поскъпването на тока и на хартията.

Министърът на туризма Стела Балтова заяви преди дни, че има идея редуцираната ставка от 9% за ресторанти и хотели да остане и през 2022 г., но само при плащания с карта. Ако това се случи, ще има две цени в менютата на заведенията - едната при плащане с карта, а другата, с 20% ДДС, ако се плати в кеш, обясни Валентина Василева.

Предложенията за повишаване на задължителния праг за регистрация по ЗДДС са свързани с европейска директива, която ни задължава до 2025 г. сумата да се вдигне на 85 000 евро. Това е добро предложение, което ще улесни малкия бизнес и ще намали административната тежест. Повишението на прага трябва да се случи максимално бързо – от средата на 2022 г., а не да се чака до 2025 г., каза Василева.

Вижте повече във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.