Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

4-дневната работна седмица в България: примерът на една варненска фирма

Цветелина Великова, съдружник в "СКК Делта консулт", „Бизнес старт“, 03.08.2021г

12:30 | 3 август 2021
Обновен: 20:20 | 6 август 2021
Автор: Михаил Митев

През 2019 г. варненската счетоводна кантора "СКК Делта консулт" въвежда 4-дневна работна седмица. С помощта на реорганизация на работата и съкръщаване на времето за извършване на процесите, използвайки нововъведен софтуер, компанията успява да запази ефективността си, като осигурява на служителите повече свободно време при същото заплащане и социални придобивки. Историята разказва Цветелина Великова, съдружник в "СКК Делта консулт" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За тази драстична промяна ни вдъхнови главно мотивацията, която искахме да създадем в нашите служители. Да бъдат по-спокойни на работното си място, защото стресът в нашата работа е голям, и като цяло да бъдат по-удовлетворени“, казва мениджърът.

Организацията във фирмата след преминаването към по-кратка работна седмица се сменя коренно, по думи на госта. Екипната работа и използването на нови софтуерни технологии са важните елементи, които са позволили вкарването на модела, автоматизирането на работата и компенсирането на един работен ден седмично.

Служителите са приели предложението много добре, като предварително са били запознати с промяната в организацията. Цветелина Великова разказва, че е било важно да се обясни на работещите точно какъв е планът да се справят с обема на работата предвиден за 4 дни, вместо за 5, без това да предизвиква допълнителен стрес. В случая фирмата планира да разпредели част от екипа в понеделник, а друга част в петък, така че останалитеслужители да могат да почиват в един от двата дни. Така се запазва организацията на работа и работното време на компанията за клиентите, като в същото време се осигурява по-дълъг уикенд на служителите.

Още по-важното от гледна точка на работещите във фирмата е, че възнагражденията не са се преизчислявали, а са останали на нивата от времената с пълна работна седмица. Всеки работещ във фирмата всъщност по договор продължава да бъде на 5-дневна работна седмица и на 8-часов работен ден. Почивните дни не влияят на годишната отпуска от 20 дни. Всичко това се налага, защото Кодексът на труда не е предвидил ситуация с 4-дневна седмица и как подобна може да бъде приложена, без да се засегнат трудовоосигурителните права на служителите.

Повече от две години са минали, откакто е въведена тази система за работа, а обобщенията на резултатите сочат, че служителите са по-ефективни. По думи на госта това рефлектира и върху клиентите. Te са по-доволни, а сроковете биват спазвани дори с аванс. Благодарение на приложената оптимизацията и софтуера, който са въвели, времето за много от работните процеси е съкратено. Това не налага назначаването на нови служители.

Единственото предизвикателства, с което са се сблъскали, е било предизвикано от пандемията. Моделът за работа от вкъщи е нарушил сериозно метода им на работа – най-вече е попречил на комуникацията и визуалният контакт, а оттам и на сработването на екипа.

Вижте повече във видеото.

Още от "Бизнес старт" - тук