Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Много българи преоткриха хижите по време на пандемията

Емил Кузманов, наемател на хижа "Беласица", „Бизнес старт“, 23.07.2021

12:30 | 23 юли 2021
Обновен: 12:47 | 23 юли 2021
Автор: Александра Попова

По време на пандемията използвахме времето, за да ремонтираме и подобряваме хижата. Карантина за нас беше положителна, тъй като много хора излязоха в планината и започнаха да посещават хижите. Това каза Емил Кузманов, наемател на хижа "Беласица", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на госта стана ясно, че подкрепата от страна на държавата за хижите не се случва толкова лесно, като повечето наематели на хижи не са са били наясно с процедурата, по която се кандидатства за държавна помощ.

„Един наемател на хижа се грижи да поддържа добре хижата и планинските обекти, както и районите около тях, за да може те да са приветливи и гостоприемни за всеки желаещ да посети планината“.

„България е богата на планини. Това е основна част в туристическия сектор, която трябва да се развива. Колкото по-приемливи са условията, толкова повече туристи привлича“, смята гостът.

От 4 г. съм наемател на хижа „Беласица“. Хижата беше в занемарено състояние и се опитваме да върнем стария ѝ облик и посещаемост. Като всеки обект в планината, тя бързо се занемарява, ако няма правилна поддръжка. Екипът ми е голям – в почивните дни сме над 10 човека, за да се обслужва потокът от туристи, разказа Емил Кузманов.

Гостът каза, че в хижа "Беласица" нямат същия поток туристи като в Рила и Пирин. 

"Разчитаме предимно на местни туристи. В хижа "Беласица" помагаме за развитието на различни музикални и културни мероприятия, които да покажат красотите на планината".

Друга тема от разговора бе как трябва да се развиват хижите в България.

Липсва желание за работа и подкрепа от страна на държавата. В планината повечето хижи в България са на труднодостъпни места и няма пътища, което прави още по-трудно поддръжката и развитието им. С общи усилия се върви към раздвижване на туризма. Беласица е много красива планина с уникална гледка към Гърция, България и Северна Македония, което допринася за развитието й, смята Емил Кузманов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.