Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България изостава най-много в зарядната инфраструктура за електромобили

д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“, “Бизнес старт”, 16.07.2021г.

14:32 | 16 юли 2021
Обновен: 15:49 | 16 юли 2021
Автор: Михаил Митев

България изостава най-много в зарядната инфраструктура. Не сме само ние в Европа, но ние най-много, защото нямаме достатъчно електрически автомобили, които да се зареждат. Нямаме и икономическия интерес да се изгражда тази инфраструктура.Това сподели д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Друг сектор, чието бъдеще е интересно, са големите и малки петролни компании. Въпросът е как ще се преориентират след 2035 г., след като Европейската комисия представи своите идеи за изпълнението на Зелената сделка. Предложените политики забраняват продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в 27-те държави с цел екологична неутрална Европа, обяснява гостът.

„Защото след 2035г. няма да спрат продажбите на горивата, но една модерна бензиностанция в бъдеще няма да я наричаме така, тъй като ще има специално предвидени колонки за електрическо зареждане на колите. А изискването на Европейския съюз е да има над 3 милиона и половина станции за целия континент. И това показва, че не само в България сме изостанали, а това е нов бизнес, който много страни ще започнат."

Относно новите екостикери, които от 12 юли получават шофьорите, когато преминават през Годишен технически преглед, д-р Веселин Грозданов споделя, че повече трябва да се притесняват водачите на автомобили, които са над 20 години. Те представляват близо 60% от автомобилния парк в България.

Тези стикери вече се поставят и са преминали бройката от около 30 000 автомобила за три дни. Реалният ефект от въвеждането им е за самите общини спрямо техните планове за устойчива градска мобилност. В собствените си планове те могат да запишат, че градският център е неутрален откъм замърсяване и ще бъде забранявано навлизането на стари автомобили. Така всеки град от 1 януари 2022 година ще въведе контрол за мръсните коли и кои биват допустимите еконорми за конкретните автомобили в общината. Всяка община ще слага конкретна санкция, а в София ще бъде въведена червена зона, където 2/3 от колите  няма да могат да влизат, заради изискванията в еконормата. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.