Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

София може да е лидер в Източна Европа за облачни услуги

Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service, “Бизнес старт“, 14.07.2021 г.

13:21 | 14 юли 2021
Обновен: 12:49 | 16 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Изключително динамичното развитие на облачните услуги през последните три години бе допълнително засилено от пандемията от коронавируса, като търсенето многократно надхвърля предлагането. Това заяви Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Компаниите от всички сектори започнаха да се замислят за дигитализацията и автоматизацията на процесите, за да могат да продължат да изпълняват дейностите си по време на пандемията. Хибридният модел на работа принуди компаниите да използват облачните услуги за комуникация и колаборации. Всички големи доставчици на облачни услуги нараснаха многократно“, каза Спасов.  

Макар да има голяма разлика между София и останалата част от страната, се наблюдава развитие на стартъп идеите и общността, смята Спасов. „Има потенциал и страхотни идеи, които излизат на пазара, а много традиционни компании за услуги започват да се занимават с R&D на свои продукти.“

София е регионален хъб за облачни технологии и иновации и може да стане лидер в Източна Европа. „Можем да бъдем водещи в региона. Със сигурност имаме изключително талантливи кадри и образователна система. Повечето от компаниите тук работят не само на местния пазар, но изнасят услуги по целия свят. IT компаниите в България се доказаха изключително успешно и ще продължават да растат.“ 

Гладът за кадри е постоянен в IT сферата в България, като KPMG IT Service залага не само на намирането на подходящи професионалисти, но и на тяхното постоянно изграждане. Освен добро заплащане и придобивки, служители се задържат и с интересни проекти и идеи за развитие, каза Спасов.

„Пазарът в България е твърде малък и компаниите не трябва да разчитат само на намиране на служители, а трябва да инвестират все повече в образователни програми“, заради постоянно развиващите се технологии, добави той.

Тенденцията на преминаване на кадри от други индустрии към IT сферата ще се запази, докато расте IT пазарът, смята Спасов.

„Всички IT компании продължават да инвестират средства за привличане и преквалифициране ма кадри, развитие на собствени академии. Търси се готовност в хората да бъдат гъвкави и готови да се преквалифицират, както и компаниите да инвестират в своите служители и да им осигуряват време за учене.“

Започнала преди осем години с екип от 8 човека и идея за облачни услуги на германския пазар, KPMG IT Service вече наброява 360 човека и е стъпила на пазарите в Европа, САЩ и Азия със своя софтуер, консултантски услуги и облачни и dev ops платформи, разказа Спасов. 

Предстои разширяване на облачния отдел на компанията. „Бяхме един от пионерите и сме доста добре познати, което ни позволява да стигаме до правилните кадри. Даваме възможност на хората да се развиват и като консултанти, да развиват свои идеи и да участват в разработката на продукта.“

Освен вътрешни програми за развитие на служителите,  KPMG IT Service провежда и две академии за хора, които искат да направят своите първи стъпки в IT сферата, като всички завършили са се реализирали успешно в сектора, каза Спасов.

„Поне за следващите 3 години ръстът на търсене за дигитализация и облачна трансформация ще продължи, както и конкуренцията на пазара за кадри. Компаниите ще трябва да станат много по-креативни и иновативни, за да могат да продължат да разширяват своя бизнес“, прогнозира Спасов. 

Повече за тенденциите в IT сектора и облачните услуги, и как се изграждат и задържат IT таланти можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.