Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Врабчев: Направихме услуга на македонизма

Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност, „Бизнес старт“, 17.06.2021 г.

12:25 | 17 юни 2021
Обновен: 13:50 | 17 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Геополитическият интерес и историческият спор са два различни пътя. Не може едното да е залог на другото. Не може да се поставя цялата държава и икономическите ѝ интереси в залог на миналото. Бъдещето не може да е залог на миналото. Това каза Андрей Врабчев, експерт по международна сигурност в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ако македонското общество е било 45 г. и повече обработванo в някаква посока, ние от друга страна изгубихме 30 години след комунизма, в който да има действителен дебат. В момента също няма дебат“ - допълни той. - Темата за Македония беше приватизирана от националистите и нито лявото, нито дясното, нито демократичното направи усилия да се чуе друг глас. И резултатите са тези."

„Влязохме в конфликт между хората и между народите, а не в конфликт с тази идеология, македонистката, което е големият проблем", добави експертът. По думите му, единственият смисъл от историята в политиката е да си вземем поуки, а ние не сме. „Още от самото начало спорът трябваше да решават политиците – не историците. Превърнахме исторически спор в междудържавен“, каза той.

„Политиците нямаха кураж да извършат правилните стъпки. Да си добър политик не е само да се харесваш на хората, а да знаеш какъв е техният интерес, дори когато те не го разпознават, и да можеш да го наложиш. Това от много време липсва в българската политика“, коментира Врабчев.

Андрей Врабчев сподели мнението си, че вето не е трябвало да има. Според него, проблемът не е в това България какво иска, а в това как го постига.

„Ние направихме услуга на целия македонизъм, ние доказахме това, в което те бяха лъгани, че България е някакъв враг.“

Врабчев е оптимист и смята, че без катарзис няма да може да вървим напред. По думите му двете държави трябва да се сближават и да се опознават.