Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пандемията доведе до спад в продажбите на крафт бира с 30-40%

Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България

13:00 | 11 юни 2021
Обновен: 13:41 | 11 юни 2021
Автор: Надя Манова

Пандемията от COVID-19 доведе до спад в продажбите на крафт бира в държавите с най-голям интерес към този бранш. Това коментира председателят на Асоциацията на независимите пивовари в България Михаил Дурчев в ефира на предавенето „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Подготовката за силен бирен пазар започва много по-отдавна от старта на европейското първенство“, каза Михаел Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България.

Гостът каза, че тази година няма да има промяна в производството на крафт бира. Няма да има промяна и във вкуса,който се предлага, тъй като ще заложат на сигурното.

Дружествата, които произвеждат крафт бира в България, са 20. По време на пандемията никое от тях не затвори врати и успяха да оцелеят в тези трудни икономически условия.

„Мина се през много сътресения, но с едно разумно боравене на финанси успяхме всички дружно да се справим“, каза още той.

Дурчев коментира и темата за годишното потребление на крафт бира в България.

„Приблизително е процент от общото потребление на бира“, уточни гостът.

Председателят на Асоциацията на независимите пивовари, каза, че доста от големите вериги са по-отворени към крафт бирата.

„Държавите в световен мащаб, които проявяват най-голям интерес към крафт бирата са САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Швеция и много други. Хубавото е, че е достига и до Източна Европа“, заяви гостът.

Дурчев коментира, че около европейското първенство, предприятията ще организират бирени фестивали, на които основна тема ще бъде европейското първенство.

„Тези фестивали ще се състоят в гр. София, тъй като там е и най-развитият ни пазар за крафт бира в страната“, допълни още той.

В световен мащаб ефектите, които бяха предизвикани от пандемията върху крафт бирата са били сериозни.

„Компаниите за крафт бира отрязаха значително маркетинговите си бюджети, но генерално продажбите спаднаха много с 30-40%, което до сега не се е случвало“

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.